Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

10. 12. 2016. 08:20   >>  08:01 2

NAREDNE SEDMICE

Otvaramo još dva poglavlja

Crna Gora bi trebalo naredne sedmice da otvori dva pregovaračka poglavlja 11 - poljoprivreda i ruralni razvoj i 19 - socijalna politika i zapošljavanje na Međuvladinoj konferenciji u Briselu, saznaje Pobjeda. Otvaranje novih poglavlja najavio je ranije premijer Duško Marković.

 

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović izjavio je ranije da je poglavlje socijalna politika i zapošljavanje od životne važnosti.

“Ni socijalna politika, ni zapošljavanje nijesu neke strane ili daleke politike EU, nego nešto što dotiče živote svih građana i njihov standard. Ovo poglavlje je jedno od vezivnih i ključnih, koje određuju način na koji ćemo pripremiti države za buduće članstvo u EU”, poručio je Pejović.

Kada je riječ o poglavlju 11, evropska zajednička poljoprivredna politika je podijeljena na dva stuba. Prvi stub je uređenje tržišta i direktna podrška plaćanja proizvođačima.

Osnovu podrške prvog stuba čine različite mjere koje direktno ili indirektno povećavaju primanja poljoprivrednika i imaju uticaj na tržište i cijene. Drugi stub je politika ruralnog razvoja koja kroz podršku raznovrsnih ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima ima za cilj poboljšanje kvaliteta života kako sa ekonomskog tako i sa društvenog aspekta.

Približavanjem Evropskoj uniji, Crna Gora je u obavezi da prihvati evropski koncept Zajedničke poljoprivredne politike. Podsjećamo da je premijer Duško Marković ove sedmice saopštio da je Crna Gora ispunila uslove za zatvaranje poglavlja 30 koje se odnosi na zajedničku trgovinsku politiku EU, bilateralne sporazume sa trećim zemljama, kao i razvojnu politiku i humanitarnu pomoć. Crna Gora je do sada otvorila 24 od ukupno 35 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније