Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.M.Lj. [ Antena M ]

11. 12. 2016. 08:30 >> 18:37
46

JAKŠIĆ OCIJENIO

Moskva će praviti smicalice i kad CG uđe u NATO

Istaknuti spoljnopolitički analitičar i novinar iz Beograda Boško Jakšić ocjenio je gostujući u "Živoj istini" da pred Crnom Gorom neće biti ozbiljnih prepreka do konačnog članstva u Alijansi. Smatra da će oštre poruke sa ruskih adresa Crnoj Gori stizati i nakon formalnog članstva u NATO.

"Očekujem da Moskva primi k znanju tu činjenicu, ali da se s njom neće pomiriti. Predviđam da će se Moskva teško pomiriti s tom činjenicom jer to doživljava kao svojevrstan poraz, pa će na razne načine praviti manje ili više ozbiljnije smicalice ili destabilizacije. A sve kako bi objasnila ili pokušala da objasni - evo draga slovenska braćo, pravoslavna u Crnoj Gori šta vam se sve događa jer ste ušli u NATO. Taj proces destabiliazcije će i nakon formalnog članstva Crne Gore u NATO trajati, jer on se više neće temeljiti na sprječavanju članstva nego na kažnjavanje rukovodstva koje je uvelo Crnu Goru u NATO", smatra Jakšić.

Jakšić koji pomno prati političku scenu u Crnoj Gori osvrnuo se i dešavanja koja su obilježila izborni dan, 16 oktobar. To bi, kaže kategorisao kao ozbiljnu opomenu.

"Mislim da svi konci vode k Moskvi, zbog toga su i poslati takvi ljudi da bi se to otkrilo i spriječilo, u krajnjem slučaju jedan od njih je to i prijavio. Otkud znamo da to nije bila takva podjela igre - ti ćeš da prijaviš da se to otkrije da bi ostala opomena, koju je kasnije, po drugom povodu dobila i Srbija. Od trenutka kada je premijer Srbije rekao da istočne obavještajne službe vršljaju po toj zemlji pronađeno je oružje u blizini Vučićeve kuće i to je opomena", kazao je Jakšić i dodao da "moramo da se shvatimo da je Vladimir Putin pragmata, kao šta su bile najveće s Zapada".

"Zato je moguće očekivati od Putina sve ovo, zašto bi monopol bio da CIA skida neke režime. Sjetimo se u vrijeme kada je u Panami svrgnut Noriege, je li to bila mnogo veća zemlja od Crne Gore, pa nije. Prosto, njima to nekada nešto zatreba. Isti taj pristup ima i Putin - ako mi zatreba ja ću da idem u destabilizaciju i sve mehanizme ću da koristim", objašnjava Jakšić.

Kazao i da je bilo za očekivati da pojedini crnogorski suverenisti odgovore na miješanje Rusije u unutrašnju politiku Crne Gore, bez obzira u kakvim odnosima bili sa vlašću.

"Za onaj drugi blok, koje je bio ohrabren, Rusi su se pojavili tu kao kompenzacija za ono što su ranije bile sprske snage okupljenje u Srpskoj akademiji. Sada te snage nijesu tako glasne i nemaju podršku zvaničnog Beograda. Vučić hoće dobre odnose sa susjedima i on ne ohrabruje takve snage da se čuju. Naravno on ne može da ućutka Amfilohija, ali može mnoge druge koje bi rado u drugačijim političkim okolnostima podržavale, od Mandića i drugih političara u Crnoj Gori. Dakle, pošto takve podrške iz Srbije nema, onda je ona stigla zavijena u jake oblake tamjana iz Rusije, i zato se taj blok hvali da je dobio takvog saveznika. Rusi se čak i ne trude da to prikriju da hoće da spriječe Crnu Goru da uđe u NATO", smatra Jakšić.

A kada se saberu sve poruke koje su stizale Crnoj Gori, zaključak je da Rusija postaje sve nervoznija, suočena s mogućnošću da gubi neke teritorije, napominje Jakšić.

"U tom natezanju, u ovom regionu nije cilj samo osvojiti sferu uticaja, već i blokirati rivala da uđe na tu teritoriju".

Komentarisao je i tezu koja se možete čuti- da je sav pritisak iz Rusije na Crnu Goru, zapravo jedna vrsta dimne zastave za ono što se već možda radi ili planira u Ukrajini, Gruziji ili Srbiji.

"Ne vjerujem da je Moskva u situaciji da ide iole kvalitativno više od ovog što je otišla. U Gruziji i Ukrajini je išla do kraja - do oružja, to ne dolazi u obzir van tog područja", smatra Jakšić.

Пратите нас на

Коментари46

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније