Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda; Objavio: I. P. ]

12. 12. 2016. 07:57   >>  07:35 10

GJENERO OCIJENIO

CG ima veliku podršku Amerike

Crna Gora ima veliku podršku u Stejt Departmentu i Kongresu i očekujem da će ratifikacija biti brzo odrađena, ali u globalnim odnosima se nikad ne zna, kaže hrvatski analitičar Davor Gjenero.

Američki Senat na sjednici, na kojoj je usvojena budžetska rezolucija o finansiranju vlade do kraja aprila, nije raspravljao o Rezoluciji Senata za ratifikovanje Pristupnog protokola sa Crnom Gorom. U Senatu SAD prekjuče nije bilo jednoglasja o ratifikaciji, koje je bilo neophodno zbog ubrzane procedure odlučivanja, pa do izjašnjavanja nije došlo. Dva republikanska senatora imala su određene primjedbe tokom rasprave.

Gjenero ističe da dolazi iz zemlje kojoj je protokol o pristupanju NATO-u odrađen aklamacijom bez rasprave, ali isto tako podsjeća na primjer Makedonije, koja je ispunila sve uslove, a ipak čeka članstvo nekolike godine.

"Kada govorimo u procentima, devedeset odsto je to završeno, ali za deset odsto postoji rizik koji proizilazi iz činjenice što ne znamo kakva će biti politika nove američke administracije", ističe Gjenero.

On objašnjava da postoji nekoliko stvari na koje se mora obratiti pažnja.

"Kao prvo, ne znamo kakva će biti politika novog američkog predsjednika prema savezu, znate koliko je Tramp skeptičan prema NATO-u iz razloga finansiranja. Mnoge članice nemaju dovoljne vojne budžete i tu je već najavio promjene. U kampanji je Tramp nekoliko puta izjavio da svi oni koji ne budu plaćali cijenu članstva u Alijansi, ne mogu računati na dobrobiti kolektivne sigurnosti. Druga stvar je što se na Balkanu sada stvara jaki ruski pritisak. I upravo sada Rusija izlazi sa konceptom stvaranja četiri neutralne države, među kojima je Crna Gora - gotovo članica Alijanse i Makedonija, koja je ispunila sve uslove, ali ne ulazi zbog spora sa imenom. Primjer Makedonije je velika sramota NATO-a", ističe Gjenero.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније