Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

12. 12. 2016. 18:10 >> 17:48

MAJKL KARPENTER

SAD će nastaviti podršku CG integracijama

Ministri odbrane i vanjskih poslova, Predrag Bošković i Srđan Darmanović, kao i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, admiral Dragan Samardžić, sastali su se danas sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara za odbranu SAD, Majklom Karpenterom, koji boravi u radnoj posjeti Crnoj Gori.

Karpenter je Boškoviću čestitao imenovanje na novu dužnost, uz uvjerenje da će Crna Gora jednakim intenzitetom nastaviti da sprovodi predviđene reforme i aktivno doprinosi implementaciji NATO agende. On je istakao da će SAD nastaviti da sveobuhvatno podržavaju evropske i evroatlantske integracije naše države.

"Ministar Bošković je izrazio zadovoljstvo podrškom Spoljnopolitičkog odbora Senata SAD usvajanju Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u i naglasio očekivanje  da će početkom 2017. godine podršku dati i Senat", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Bošković je podsjetio da su do sada parlamenti 16 zemalja članica Alijanse ratifikovali Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi, uz uvjerenje da će i ostale zemlje prepoznati značaj ratifikacije u što skorijem roku. 

Bošković je, takođe, kazao da Crna Gora ima već bogato iskustvo u međunarodnim misijama NATO, EU i UN, kojima pripadnici Vojske Crne Gore daju sve veći doprinos i dodao  da će Ministarstvo odbrane podržati predviđene reforme Vojske Crne Gore, u cilju unaprjeđenja modernizacije i povećanja nivoa interoperabilnosti sa savezničkim snagama.

"Uz razmjenu mišljenja povodom aktuelne političke i bezbjednosne situacije u regionu i Evropi, Bošković i Karpenter su se saglasili da je do sada ostvarena bogata bilateralna saradnja dvije države u domenu odbrane i ukazali na spremnost za razmatranje modaliteta za njeno dalje unaprjeđenje", zaključuje se u saopštenju.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović sastao se sa  zamjenikom pomoćnika državnog sekretara odbrane SAD-a Majklom Karpenterom:

Darmanović: Skora ratifikacija Protokola bila bi još jedna snažna poruka SAD

Uz čestitke na imenovanju Darmanoviću, Karpenter je, u razgovoru sa šefom crnogorske diplomatije istakao da će SAD nastaviti da podržava evropske i evroatlantske integracije naše države.

Darmanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, iskazao zadovoljstvo veoma dobrom saradnjom dvije države, koja je prerasla u strateško partnerstvo, izgrađeno kroz veoma sadržajne odnose i zahvalio  na snažnoj podršci SAD u upućivanju poziva Crnoj Gori da postane članica NATO-a, kao i kontinuiranoj pomoći i podršci u realizaciji naše evroatlantske agende.

"Ministar Darmanović je izrazio uvjerenje da će Sjedinjene Države nastaviti da igraju nezamjenljivu ulogu u svijetu, u pravcu stabilizacije globalnih prilika i traženja odgovora na savremene izazove, i da će Senat u najskorijem roku ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore NATO. Na ovaj način SAD bi poslale još jednu snažnu poruku o podršci politici otvorenih vrata proširenju NATO, što je posebno važno u kontekstu sadašnje bezbjednosne situacije u Evropi, kao i  regionu Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju.

Ministar je upoznao sagovornika sa aktuelnom političkom situacijom u Crnoj Gori, i u tom kontekstu informisao ga o nedavno održanim izborima na kojima su građani Crne Gore svojim većinskom podrškom pokazali da je u Crnoj Gori sazrela svijest o onome što su vrijednosti zapadne civilizacije.

Karpenter: Buduće članstvo CG u NATO doprinijeće još kvalitetnijoj saradnji CG i SAD

Načelnik Generalštaba, admiral Samardžić upoznao je Karpentera sa prioritetima u radu Vojske Crne Gore, posebno u dijelu koji se odnosi na razvoj sposobnosti i modernizaciju naoružanja i opreme. 

Samardžić je izrazio zahvalnost na pomoći koju SAD pružaju crnogorskim oružanim snagama u oblastima obuke i obrazovanja, te opremanja jedinica savremenom opremom kroz korišćenje različitih američkih fondova.

Karpenter je zahvalio Vojsci Crne Gore na podršci i pomoći koju pruža u međunarodnim mirovnim operacijama, kao i na doprinosu globalnoj koaliciji za borbu protiv terorizma. 

"Pomoćnik državnog sekretara za odbranu SAD je izrazio očekivanje da će buduće članstvo Crne Gore u NATO-u doprinijeti još kvalitetnijoj i tješnjoj saradnji dvije države u oblasti odbrane", navodi se na kraju saopštenja iz Ministarstva odbrane.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније