Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

13. 12. 2016. 14:47 >> 14:24
15

ALEKSIĆ TVRDI

"Bukvarom skreću pažnju s krize"

Štampanjem knjiga poput Bukvara crnogorske azbuke, vlast skreće pažnju sa duboke političke i ekonomske krize u državi, ocijenio je predsjednik Političkog savjeta Nove srpske demokratije, Budimir Aleksić.

 

On je rekao da je riječ o udžbeniku, konkretno priručniku, za koji izdavač kaže da je to "bukvar crnogorske azbuke koja ima 32 slova, a ne 30".

“Ovaj priručnik je objavljen u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, i ne predstavlja, prema riječima izdavača, obaveznu literaturu, dakle kupuje ga samo onaj ko želi”, rekao je Aleksić na konfrerenciji pod nazivom ‘Nasilje nad jezikom i crnogorski bukvar’.

On je poručio kako bi vlast trebalo da vrati pare.

“Jer štampanjem ovakvih knjiga vlast skreće pažnju sa duboke političke i ekonomske krize u državi”, ocijenio je Aleksić.

Kako je naveo, režim koji sprovodi nasilje u svim oblastima života, ‘svoje tiransko i despotsko lice pokazuje i u oblasti prosvete i kulture’.

“I u ovom slučaju riječ je o brutalnom i ogoljenom nasilju. Nasilju nad naukom, nasilju nad jezičkom tradicijom Crne Gore, nasilju nad kulturom, nasilju nad većinom građana ove zemlje i nadasve nasilju nad zdravom pameću”, ocijenio je Aleksić.

Kako je rekao, riječ je o utjerivanju identiteta, o nasilnoj asimilaciji Srba i njihovom pretvaranju u nacionalne Crnogorce.

“U kakvom je stanju obrazovni sistem najbolje prikazuje ovaj priručnik koji je postao predmet kritičkih opservacija javnosti u zemlji, a dobrim dijelom i predmet duhovitih analiza”, naveo je Aleksić.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније