Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

14. 12. 2016. 18:55   >>  19:58 6

16. DRŽAVA

Luksemburg ratifikovao Protokol

Parlament Luksemburga većinom glasova, 55 od 60, ratifikovao je danas Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u. Luksemburg je sedamnaesta država koja je podržala pridruživanje Crne Gore Alijansi. Predsjednik Skupštine Ivan Brajović prisustvovao je glasanju.

Brajović se sastao sa predsjednikom Parlamenta Luksemburga Marsom di Bartolomeom, kao i visokim zvaničnicima Parlamentarne skupštine NATO-a. 

Predsjednik Skupštine Crne Gore kazao je da se sa sagovornicima saglasio da proces ratifikacije ide više nego dobrim tempom, što, kako je kazao, za Crnu Goru znači približavanje trajnoj stabilnosti. 

"Evroatlanske integracije, a to se odnosi kako na otvaranje pregovora o poglavljima,  tako i na proces ratifikacije Protokola, potvrda su jasne prozapadne orijentacije Crne Gore ka vrijednostima zemalja visoko razvijenih demokratija", kazao je Brajović. 

Kako je ocijenio, ratifikacija i susreti u parlamentu Luksemburga bili su prilika da se razmotre mogućnosti intenzivnije saradnje dva parlamenta, Brajović je dodao da je luksembursškog kolegu pozvao da posjeti Crnu Goru. 

Predsjednik Parlamenta Luksemburga, Mars di Bartolomeo, iskazao je zadovoljstvo glasanjem za pridruživanje Crne Gore NATO, posebno akcentujući sličnost dvije male države. Predsjednik Di Bartolomeo naglasio je značajno prisutvo i aktivan doprinos crnogorskih iseljenika cjelokupnom društvu Luksemburga. 

Predsjednik Komiteta za inostrane poslove i rizničar Parlamentarne skupštine NATO Mark Anžel, u izjavi nakon susreta sa Brajovicem, kazao je da je Crna Gora na dobrom putu ka evropskim i evroatlanskim integracijama. 

"Današnja ratifikacija Protokola je još jedan korak ka Alijansi. Pomno pratimo put Crne Gore ka EU iu tome ćemo vam puno pomoći. Uskoro ćete biti članica NATO-a, na korak ste od Evropske Unije. Za mene je Evropa ne samo ekonomski već i mirovni projekat, zato je važno da radimo na zajedništvu. Mi smo mali kontinet i u vremenu globalizacije nema druge šanse, posebno za male države, nego da rade zajedno. To je iskustvo naše zemlje-Luksemburga. Drago nam je da u našu porodicu stiže još jedna mala država", kazao je Anžel. 

Kako je saopšteno iz Skupštine, posjeta Luksemburgu bila je prilika i za susret Brajovića sa predstavnicima brojne dijaspore naše zemlje u državama Beneluksa. 

Sjutra se očekuje i osamnaesta ratifikacija protokola, u belgijskom parlamentu.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније