Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 01. 2013. 11:42 >> 11:55

Danas u Strazburu

Savjet Evrope o Kosovu

Situacija na Kosovu biće jedna od glavnih tema zimskog jednonedjeljnog zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, koje počinje danas u Strazburu.

U izvještaju, na osnovu kojeg bi u utorak trebalo da bude izglasana i rezolucija, izvjestilac Bjer fon Sidov ističe da je glavni izazov s kojim Kosovo treba da se suoči primjena normi vezanih za prava čovjeka i vladavinu prava, naročito u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, pišu "Novosti".

Fon Sidov predlaže da se proširi dijalog s predstavnicima političkih snaga izabranih u skupštini Kosova, kao i da se nadležnim organima na Kosovu omogući da budu direktno uključeni u sprovođenje aktivnosti i programa SE, ali uz puno poštovanje neutralnosti po pitanju statusa.

Iako se ističe neutralnost, očekuje se velika debata koju bi neki prištinski lobisti mogli da iskoriste da dalje pokrenu pitanje članstva Kosova u ovoj organizaciji. Izvjestilac je naglasio da SE nastavlja da primjenjuje politiku neutralnosti u pogledu statusa, "uprkos tome što ga je 34 od 47 njenih država članica priznalo kao suverenu i nezavisnu državu."

Od EU se između ostalog traži da ojača misiju Euleksa i stavi akcenat na istragu o ratnim zločinima. Vlasti Srbije se podržavaju da pronađu trajna rješenja za integraciju interno raseljenih lica koja ne žele da se vrate na Kosovo, a od vlasti Kosova da stvore uslove za trajni povratak i reintegraciju raseljenih lica.

Vlasti u Prištini i Beogradu se pozivaju da se dalje angažuju u dijalogu. Od njih se traži i da javno osude i istražuju međuetničke zločine i sve akte netolerancije i vandalizma protiv vjerskih i kulturnih simbola. Spisak obaveza za vlasti Kosova je veoma dug, od borbe protiv organizovanog kriminala, do obaveze jačeg poštovanja ljudskih i manjinskih prava. Traži se i da obezbijede "da sve obaveze u vezi s registarskim tablicama budu ispunjene, bez diskriminacije".

Ističe se i naročita zabrinutost zbog situacije na sjeveru Kosova, uključujući i u pogledu bezbjednosti srpske zajednice, gdje, kako se navodi, i dalje traju tenzije i incidenti. Istaknuto je da lokalno stanovništvo, suočeno s katastrofalnom ekonomskom situacijom, i dalje zavisi od socijalne pomoći Beograda. Izvjestilac je, povodom sjevera, naglasio da "samo postepena integracija, kao rezultat opštih pregovora koji uključuju sve strane, i kompromisi i politički sporazumi, mogu da obezbijede trajne i mirne rezultate koje će prihvatiti sve strane i građani."

Među glavnim događajima ovonedjeljnog zasedanja PSSE, osim izvještaja o Kosovu, biće i obraćanja evropskog komesara za proširenje Štefana Filea i predsjednika Gruzije Mihaila Sakašvilija, kao i buduća konvencija Savjeta Evrope za borbu protiv trgovine ljudskim organima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније