Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

08. 06. 2013. 14:33   >>  09. 06. 2013. 10:28 4

AMBASADOR U PRIŠTINI

Čeku: To je pitanje dana

Ministar odbrane Kosova Agim Čeku kazao je da je pitanje dana kada će Crna Gora i Kosovo razmijeniti ambasadore i da su na Kosovu ponosni na odnose sa Crnom Gorom i na odličnu dobrosusjedsku saradnju.

Čeku je  tokom panela „Odnosi Srbije i Kosova i njihova implikacija na region“ drugog dana Foruma 2BS koji se održava u Budvi, kazao da je zadatak i Crne Gore i Kosova da zajednice ostvare svoja prava.

 „Znam da na Kosovo dolazi crnogorski otpravnik poslova Radovan Miljanić, to je dobro, i to pozdravljam, i znam da je za vas važno da piše da su Crnogorci konstitutivni narod u Ustavu. Tu su potrebne ustavne promjene i one će se vrlo brzo riješiti“, kazao je Čeku.

Tokom panela bilo je riječi o regionalnoj saradnji. Posebnu pažnju je izazvalo pitanje odnosa Srbije i Kosova kao i primjena sporazuma o normalizaciji država. Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Vladimir Božović kazao je da ne očekuje da će se od Srbije tražiti da prizna Kosovo, kao i da će njihova vlada svu pažnju usmjeriti na ekonomski razvoj i normalizaciju odnosa kako bi narodu i Srbije i Kosova bilo bolje. Čeku je na to odgovorio da niko ne traži da Srbija prizna Kosovo.

„Međutim, sporazumom iz Brisela vi šaljete poruku da Srbija izlazi iz Kosova, to je istina, Srbija izlazi sa Kosova, ali Srbi na Kosovu ostaju u svojoj državi Kosovu, u dobrim rukama, gdje će imati sva prava“, odgovorio je Čeku.

Janoš Bugajski iz Centra za strateške i međunarodne studije  iz Vašingtona ocijenio je da pored ekonomske krize, problem zemalja Zapadnog Balkana predstavlja i činjenica da nemaju jasnu evropsku perspektivu.

„ Samo Crna Gora, ako ostane na ovom putu, može da se provuče. Dok ostale zemlje to ne mogu očekivati“ kazao je Bugajski.

 

Isidora Sekulić Šoć, Televizija Crne Gore

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније