Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

05. 01. 2017. 12:43   >>  12:20 5

AMBASADORKA FRANCUSKE

Opozicija da se vrati u parlament

Opozicione političke partije treba da se vrate u Skupštinu jer je neophodno da se u toj instituciji povrati dijalog, ocijenila je ambasadorka Francuske u Crnoj Gori, Kristin Tudik, dodajući da Evropska unija (EU) nije naklonjena tom tipu bojkota.


Ona je u intervjuu agenciji Mina rekla da, sa druge strane, većina poslanika zasjeda u Skupštini.

"Dakle, donijete odluke su legitimne, osim ako za njihovo usvajanje nije neophodna kvalifikovana većina", kazala je Tudik.

Ona je poručila da vlasti Crne Gore mogu da računaju na podršku Francuske u procesu integracija.

Kako je rekla, imajući u vidu da je članstvo u EU predviđeno Ustavom, ono je prioritet Crne Gore i u središtu je njene spoljne politike.

"Stoga, Crna Gora ulaže velike napore da bi postigla tražene kriterijume i trenutno je najviše napredovala u odnosu na ostale zemlje kandidate, sa kojima ima dobre odnose. Vlasti Crne Gore zato mogu da računaju na podršku Francuske u procesu integracija", kazala je Tudik.

Prema njenim riječima, integracija u NATO i integracija u EU su nerazdvojivi procesi.

"Buduće članstvo Crne Gore u NATO će biti korak više ka evropskoj integraciji i pripadnosti zapadnom sistemu vrijednosti", poručila je Tudik.

Upitana kada očekuje da će Francuska ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, odgovorila je da je Skupština Francuske 1. decembra usvojila Predlog zakona kojim se odobrava ratifikacija pristupanja Crne Gore Alijansi.

"Predlog zakona treba da usvoji i Senat, što se očekuje u prvom tromjesečju 2017.", kazala je Tudik.

Komentarišući parlamentarne izbore, održane u oktobru 2016. godine, kazala je da su održani uz generalno poštovanje osnovnih sloboda.

"Moj stav je isti kao i stavovi međunarodne zajednice nakon izbora, odnosno OSCE/ODHIR-a, EU i Sjedinjenih Američkih Država. Ovi izbori su održani u ambijentu višepartijskog sistema uz generalno poštovanje osnovnih sloboda i uočene su pozitivne promjene koje svjedoče o istinskoj volji da se poboljša izborni proces", rekla je Tudik.

Dodala je da se trenutno vodi sudski postupak vezan za planiranje terorističkog napada i, kako je navela, oni ne treba da se miješaju u njegov tok.

"Želimo da se okolnosti u potpunosti rasvijetle, bez obzira ko je njihov podstrekač", poručila je Tudik.

Ona je rekla da se nakon rezultata glasanja u Velikoj Britaniji 23. juna počelo sa spekulacijama o kraju EU.

"Međutim, suprotno prognozama, ova odluka nije dovela do udaljavanja od evropske ideje nego do toga da su brojni Evropljani postali svjesni svoje privrženosti Evropi. EU mora da ostane odlučna u svojim principima i da povrati želju za tom zajedničkom ambicijom", ocijenila je Tudik.

Predsjednik Francuske, Fransoa Oland je, dodala je ona, na to podsjetio kada je rekao da Evropa treba da se koncentriše na neke prioritete, najvažna pitanja koja interesuju evropske građane, a to su najprije pitanja migracija, bezbjednosti i ekonomije.

Ona je mišljenja da će se, koncentrišući se na navedene prioritete Evropa odgovoriti na zahtjeve građana i povratiti njihovo povjerenje.

"Tako će evropski građani ponovo steći punu svijest o tome da je integracija našeg kontinenta jedinstveno istorijsko iskustvo na svijetu koje nastavlja da doprinosi miru i prosperitetu", smatra Tudik.

Na pitanje da li novonastale okolnosti mogu u drugi plan staviti priču o proširenju EU, Tudik je odgovorila da evropski projekat ostaje i dalje model i legitimno je što i druge države žele da mu se priključe.

"Pregovori o članstvu se nastavljaju sa zemljama kandidatima i kada kriterijumi budu ispunjeni, svaka od tih zemalja će moći da postane članica EU", kazala je Tudik.

Prema njenim riječima, odnosi između Francuske i Crne Gore su kvalitetni i postojani.

"Aktivnosti Francuske u Crnoj Gori su prvenstveno usmjerene ka procesu integracija Crne Gore u EU, naročito kroz pružanje podrške jačanju njenih administrativnih kapaciteta, sprovođenju strukturnih reformi kao i kroz obezbjeđivanje nastave francuskog jezika za državne kadrove i visoke funkcionere", navela je Tudik.

Ona smatra da bi se odnosi između dvije države mogli unaprijediti u oblasti ekonomije, gdje su oni na skromnom nivou, iako postoji potencijal za njihov razvoj.

"Posebno u oblasti turizma gdje bi se naša preduzeća mogla pozicionirati, s obzirom da je Francuska po broju turista, u zavisnosti od godine, na drugom ili trećem mjestu u Crnoj Gori", ocijenila je Tudik.

Ona je ukazala na važnost koju pridaje značaju francuskog jezika u Crnoj Gori.

"Naime, smanjen je obim izučavanja francuskog jezika u okviru crnogorskog obrazovnog sistema. Mjesto koje ima engleski jezik se ne dovodi u pitanje, već samo ističe želja da francuski povrati mjesto koje mu pripada, posebno u evropskoj perspektivi Crne Gore", kazala je Tudik.

Ona je dodala da ne treba izgubiti iz vida da je francuski zaista koristan i da će u budućnosti biti još više u okviru evropskih integracija i šire, u afirmaciji Crne Gore na međunarodnoj sceni.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније