Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.M.Lj. [ Dnevne novine ]

06. 01. 2017. 08:34 >> 08:16
14

MARKOVIĆ PORUČIO

Ova godina istorijska za CG

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u intervjuu za Dnevne novine naglašava da bi proces ratifikacije Protokola o članstvu u NATO trebalo da bude završen do kraja marta ove godine i da ne vidi bilo kakve izazove u narednih nekoliko mjeseci, ni kada je riječ o Protokolu, ni u potvrđivanju te odluke u parlamentu.

 

Crnogorski premijer ističe da će najveći izazov u ovoj, ali i narednim godinama, biti uspostavljanje dijaloga o svim pitanjima u kojima se razlikujemo, stabilizovanje javnih finansija i zaustavljanje rasta javnog duga, kako bi se ostvario ključni cilj ove Vlade: unapređenje životnog standarda svakog pojedinca i svake porodice u Crnoj Gori.

 “Nema nikakve dileme: 2017. će biti godina u kojoj će Crna Gora postati 29. članica NATO saveza. To će biti još jedan civilizacijski iskorak i nakon obnove nezavisnosti drugi najvažniji događaj u novijoj crnogorskoj istoriji, zapravo još jedna potvrda osvojenih demokratskih vrijednosti i standarda. To će biti nova prilika za sve u Crnoj Gori: za pojedince, partije, različite društvene grupe, za privrednike i stvaraoce svih profila, da razviju svoje potencijale na najvišem mogućem nivou”, kazao je Marković.

On smatra da će članstvo u tom savezu, s jedne strane, našim građanima i državi obezbijediti dugoročnu stabilnost i prosperitet, a istovremeno omogućiti Crnoj Gori da kao ravnopravan član društva najrazvijenijih država današnjice doprinosi stabilnosti, miru i demokratiji na globalnom nivou.

“Podsjetiću u najkraćem da je sredinom prošle godine počeo proces ratifikacije našeg Pristupnog protokola u svih 28 država članica NATO, što je ujedno i završni korak u pogledu formalizovanja našeg članstva. Iako je riječ o komplikovanim procedurama u većini zemalja, za nešto više od pola godine Protokol je potvrđen već u 17 država! Očekujemo da u narednih nekoliko dana to bude urađeno i u još najmanje tri države, tako da su sasvim realna naša očekivanja, kao i uvjeravanja koja imamo od naših partnera, da cio proces bude okončan do kraja marta ove godine. Ne vidim, dakle, bilo kakvih izazova u narednih nekoliko mjeseci, kad je riječ o ratifikaciji Protokola, kao ni u potvrđivanju te odluke u našem parlamentu”, kazao je premijer.

Ipak smatra da će najveći izazov u ovoj, i u narednim godinama, biće uspostavljanje dijaloga o svim pitanjima u kojima se razlikujemo.

“Dijalog, a ne konfrontacija, razumijevanje, a ne distanca. To nam treba da bismo naše resurse i potencijale valorizovali na pravi način i tako život u Crnoj Gori učinili boljim za sve. Ukoliko na tom planu zaista ostvarimo napredak, uvjeren sam da ćemo lakše savladati i naš takođe ozbiljan izazov u ovoj godini, a to je stabilizovanje javnih finansija i zaustavljanje rasta javnog duga, uz očuvanu razvojnu komponentu. To je preduslov da ostvarimo i ključni cilj ove Vlade: unapređenje životnog standarda svakog pojedinca i svake porodice u Crnoj Gori”, kazao je Marković..

Marković kaže da je čestitka predsjednika Vlade Ruske Federacije stigla veoma brzo, svega nekoliko dana nakon izbora nove vlade.

“Prije svega, to je bila jasna poruka zvanične Rusije da su izbori u Crnoj Gori bili regularni i da je nova vlada rezultat slobodno izražene volje građana. Drugo, predsjednik Medvedev je izrazio želju za unapređenjem konstruktivne rusko-crnogorske saradnje, a upravo to je i jedan od prioriteta naše vanjske politike. Nadam se, dakle, da je period nerazumijevanja iza nas i da ćemo u budućnosti mudrije iskoristiti ogromne potencijale za saradnju Crne Gore i Rusije”, kaže Marković.

On dodaje da, posljednjih dana sa visokih zvaničnih adresa u Moskvi stižu razumne poruke o potrebi obnavljanja saradnje Rusije i NATO saveza zbog čega je uvjeren da će približavanje na globalnoj sceni veoma povoljno uticati i na to da Rusija na pravilan način tumači želju Crne Gore da se pridruži Alijansi.

On je ponovio da će insistirati na poštovanju obaveza prema državi.

“Činim to veoma svjesno, upravo da ne bi bilo iznenađenih i zatečenih kada krenemo u beskompromisnu akciju uvođenja reda u toj oblasti. Veoma brzo uspostavićemo praksu da je obaveza prema državi na prvom mjestu, a ne na posljednjem, u prioritetima svake firme i kompanije. Obaveze prema državi moraju se izmiriti ili će oni koji nastave sa takvom praksom nestati iz ekonomskog života Crne Gore! Ostavićemo, naravno, prostor da poreski dužnici koji imaju jasan plan i realnu perspektivu svoj dosadašnji dug izmire u prihvatljivom roku, ali takvi reprogrami ne mogu se koristiti za novo kupovanje vremena i nastavak nezakonitog ponašanja”, kazao je Marković.

Marković je kazao da nerado govori o opoziciji i njenim potezima jer u kontinuitetu njihovo ponašanje karakteriše odsustvo elementarne logike i dodira sa realnošću.

“Najslikovitije to potvrđuje njihov zahtjev za ponavljanje parlamentarnih izbora. Vjerujem da su i opozicioni lideri potpuno svjesni besmislenosti takvog zahtjeva. Ako takvi ultimatumi dolaze od SDP-a I Demos-a, onda je besmisao još veći! Jer, riječ je o partijama koje su na izborima zavrijedile skromnu podršku birača, dobile su svega po nekoliko poslaničkih mandata i svakom razumnom je nejasno odakle crpe kapacitet za ucjenjivanje parlamentarne većine”, msatra Marković.

Jedino donekle logično objašnjenje, prema njegovom mišnjenju, bilo bi da nastupaju u ime Demokratskog fronta.

“Ali nijesam registrovao da su dobili takav mandat od lidera DF-a, kao što i ne vjerujem da su ih birači ovlastili da skromne mandate stave na raspolaganje DF-u. Ako su na to spremni i ako su tako odlučili, onda je još manje razloga da razgovaramo o ponavljanju izbora jer je upravo DF sve uradio na oktobarskim izborima da poništi Crnu Goru na najgrublji i najprimitivniji način do sada”, kaže Marković. .

Premijer tvrdi das u prethodni izbori bili apsolutno legitimni. On podsjeća dsa su uslovi za fer i demokratske izbore, kakvi su bili ovi održani u oktobru, mjesecima zajedno stvarani kroz Vladu izbornog povjerenja. Rezultate su priznali svi važni akteri na međunarodnoj sceni, a ako cija, koja se sad toliko upire da ih ospori.

“Pokušaj terorističkog akta na dan izbora,  dobiće svoj epilog na sudu. Naporno smo radili prethodnih godina da bismo obezbijedili nezavisnost i profesionalnost pravosuđa, stoga vjerujem da će tužilačka istraga biti zaokružena na pravno valjan i utemeljen način, koji će dovesti i do pravosnažne sudske odluke. Upravo crnogorska vlast ima najveći interes da se ovaj slučaj što prije rasvijetli do kraja. Ali, od brzine je važnije da imamo kvalitetno odrađen slučaj, kako krajnji sudski ishod ne bi ostavljao nikakve sumnje”, zaključuje Marković. 

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније