Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

antenam.net

07. 01. 2017. 09:10 >> 17:26
16

JANJIĆ VJERUJE

"Dio opozicije uskoro u parlamentu"

Crna Gora se na izborima u oktobru 2016. izborila protiv pokušaja da je takozvanim državnim udarom vrate u prošlost i pod dominaciju Beograda, smatra srpski analitičar Dušan Janjić.

Janjić je sa Božićnih rasprava, koje se tradicionalno održavaju na Univerzitetu Donja Gorica, poručio da Crnu Goru već vidi u NATO alijansi, a očekuje i skori povratak opozicije u Parlament.

“U slučaju Crne Gore sve se svodi na to da li će se politički akteri, koji se trenutno nalaze izvan Skupštine, dosjetiti o čemu je riječ. Nije riječ o Đukanoviću. Ovdje je riječ o tome da li će se sačuvati i unaprijediti državnost Crne Gore i da li će se stvoriti novi korak ka pripadanju zajednici EU, odnosno investicijama. Ja vjerujem da će doći do razilaženja u sadašnjem bloku koji ne ulazi u Skupštinu, da će jedan dio shvatiti da im nije mjesto na onoj strani koja osporava državnost za koju su se i oni borili,” kazao je Janjić.

U vrijeme kada se Božić nije smio slaviti, slavili su ga studenti ekonomskog fakulteta okupljeni oko profesora Boška Gluščevića. Njihove Božićne sjedeljke u njegovom kabinetu, vremenom su prerasle u Božićne rasprave i tako punih 25 godina. Tema ovogodišnjih "Globalizacija i izolacionizam" reakcija su kaže njihov utemeljivač i domaćin Veselin Vukotić, na najnovije događaje u svijetu.

"Donald Tramp je pobijedio na sloganu "JA", a ne "MI". Mi - misleći na pripadnost politici, partiji. Da li je njegova pobjeda možda i najava kraja partitokratije, monopola političkih partija? Da li je to uvod u neki novi oblik demokratije, jer je ovaj model iscrpio svoju snagu? Odnosno evidentno je da političke partije ubijaju izvornu ideju demokratije rođene u grčkom polisu", smatra Vukotić. 

Sve je to, mišljenja je Vukotić, grcanje pred promjenama, strah od promjena. A Donald Tramp nije ništa drugo do kako je ocijenio direktor beogradskog Instituta društevnih nauka, Dušan Janjić, izraz straha.

"Tramp je izraz straha američke vojske, vojno industrijskog kompleksa i multi nacionalnih komapnija da će izgubiti dominaciju nad svjetskom ekonomijom, tehnologijom i znanjem", smatra Janjić.

Mila Vuković, TVCG

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније