Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 06. 2013. 08:05   >>  10. 06. 2013. 11:50

SMANJITE CENZUS

I Romi bi u Skupštinu

Potpredsjednik Nacionalnog savjeta Roma i Egipćana Muhamed Uković pozvao je sve partije čiji će predstavnici raditi na izmjeni izbornog zakona da omoguće sistemsko rješenje za političko predstavljanje te dvije nacionalne zajednice u parlamentu.

On je kazao da bi se time stvorili preduslovi da se Romi i Egipćani politički organizuju i ubrzo formiraju svoju nacionalnu stranku.

"Ovo je odlična prilika da se postojeći cenzus koji se primjenjuje za Rome smanji sa 0,70 na 0,35 odsto procenata važećih glasova. Tako bi se romskoj zajednici omogućilo da se njihov glas čuje u Parlamentu, jer su, kako sada stvari stoje, Romi politički izolovani i marginalizovani", rekao je Uković za „Dan”.

Ukazao je da Romi kao politički subjektu Crnoj Gori još ne postoje, uz ocjenu da oni zbog toga ne mogu na pravi način da artikulišu svoje interese.

"Činjenica je da do danas Roma nema u parlamentu, kao i da oni ne mogu da ostvare prava koje im garantuje Ustav, kao najveći pravni akt, jer za to ne postoji sistemsko rješenje. Pravo na autentičnu zastupljenost manjina precizirano je Zakonom o izboru odbornika i poslanika, što je afirmativan pristup rješavanja političke participacije manjina u parlamentu. Ipak, taj zakon nije adekvagan za Rome i Egipćane, i to iz razloga što su sve manjine brojnije od romske zajednice, neke čak i do osam puta", naglasio je Uković.

On smatra da je besmisleno da za Rome važi isti cenzus kao i za ostale manjinske zajednice.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније