Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

10. 01. 2017. 18:39 >> 20:39
15

RATIFIKOVAN PROTOKOL

Italijanski vjetar u leđa Crnoj Gori

Donji dom Parlamenta Republike Italije usvojio je danas, većinom glasova, Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u. Dokument koji je u decembru usvojen u italijanskom Senatu, danas je većinom glasova usvojen i u Donjem domu Parlamenta Italije i time je okončana parlamentarna procedura ratifikacije Pristupnog protokola Crne Gore NATO-u. Povodom ratifikacije Protokola, u radnoj posjeti Italiji boravio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

Tokom sastanka sa predsjednicom Donjeg doma Parlamenta Italije Laurom Boldrini, predsjednik Skupštine Ivan Brajović zahvalio je Italiji na snažnoj podršci evropskim i evroatlantskim integracijama Crne Gore i izrazio zadovoljstvo povodom pozitivnog ishoda glasanja o Protokolu o pristupanju Crne Gore NATO-u u italijanskom parlamentu, što, kako je kazao, Crnoj Gori daje vjetar u leđa i potvrđuje njenu jasnu orijentaciju usvajanja vrijednosti razvijenih demokratija.

"Istinski baštinimo dobrosusjedske odnose i njegujemo regionalnu stabilnost", kazao je Brajović i istakao da je činjenica da Crna Gora svakim danom postaje sve uvaženija članica međunarodne zajednice, ogromno dostignuće za našu zemlju.

Laura Boldrini je, kako se navodi u saopštenju iz Skupštine, izrazila zadovoljstvo zbog usvajanja Protokola u Donjem domu parlamenta i istakla da Italija ostaje otvorena da i ubuduće pruža podršku Crnoj Gori na njenom evropskom i evroatlantskom kursu, kako na političkom, tako i na ekspertskom nivou, te uputila srdačne čestitke Brajoviću na izboru za predsjednika Skupštine Crne Gore.

Boldrini je veoma pozitivnom ocijenila dinamiku i kvalitet ispunjenja evropskih obaveza, i naglasila da će kroz složeni pregovarački proces i usvajanje temeljnih vrijednosti na kojima počiva sama EU, Crna Gora imati priliku da dodatno osnaži svoje kapacitete.

Sagovornici su istakli da su odnosi između dvije države tradicionalno dobri i prijateljski i izrazili uvjerenje da će dva parlamenta u narednom periodu nastojati da uspostave nove modele saradnje kojima bi dodatno ojačali međusobne veze, posebno u dijelu podrške pregovaračkom procesu Crne Gore, kao i konkretne projekte koji mogu biti od značaja za građane obje zemlje.

I Kraljevina Norveška danas je okončala proceduru ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Do danas su proceduru ratifikacije završili: Island, Slovenija, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Rumunija, Albanija, Estonija, Letonija, Velika Britanija, Turska, Poljska, Litvanija, Hrvatska, Češka, Njemačka, Belgija, Luksemburg, Danska. 

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније