Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

11. 01. 2017. 13:57 >> 13:34
1

CDT OCIJENIO

Tačan birački spisak ključ fer izbora

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da, uoči lokalnih izbora u Nikšiću, zainteresovanim partijama i akreditovanim nevladinim organizacijama (NVO) omogući da prisustvuju svim važnim aktivnostima koje taj resor obavlja u pripremi biračkog spiska.

Oni su pozvali MUP i da omogući zainteresovanim partijama i akreditovanim NVO da blagovremeno dobijaju informacije i da postavljaju pitanja vezano za birački spisak.

Iz CDT-a poručuju da tačan i kontrolisan birački spisak predstavlja ključnu osnovu fer i demokratskih izbora.

„Stoga smatramo da je neophodno da se makar dva puta (odmah i nakon zatvaranja biračkog spiska) uradi provjera biračkog spiska AFIS sistemom u skladu sa procedurama utvrđenim pravilnikom i da se omogući uvid i kontrola tog procesa svim zainteresovanim stranama“, rekli su iz CDT-a.

Kako dodaju, neophodno je i omogućiti prisustvo i uvid u proces prilikom narezivanja biračkog spiska na radne stanice (elektronske identifikatore) nakon zatvaranja biračkog spiska.

„Praksa povećanja transparentnosti biračkog spiska koja je uvedena u pripremi parlementarnih izbora jeste kvalitetan model saradnje institucije sa zainteresovanim stranama i smatramo da ona mora biti nastavljena i dodatno unaprijeđena“, kazali su iz CDT-a.

Kako je saopšteno, MUP treba da omogući nastavak ove saradnje kroz odgovarajuću formu koja će omogućiti da se javno otvore sva značajna pitanja vezana za kvalitet biračkog spiska u Nikšiću.

„Na ovaj način bi se ostvarila kvalitetnija kontrola biračkog spiska, ali i povećalo povjerenje građana u izbore i rad državnih institucija“, ocijenjeno je iz CDT-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније