Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

13. 01. 2017. 11:10   >>  10:46 7

PODRŠKA REFORMAMA

Crnoj Gori od EU 23 miliona

Usvajanjem Programa za 2016. Evropska komisija je 2. decembra prošle godine dodijelila 22,9 miliona eura Crnoj Gori za podršku sprovođenju reformi na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji.


Program je usmjeren na oblasti zaštite životne sredine i konkurentnosti, i dio je šireg programa podrške koja je opredijeljena za period od 2014. do 2020. godine, vrijedan preko 270 miliona eura.

"Evropska unija je najveći investitor u Crnoj Gori", rekao je ambasador Aivo Orav, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, uz podsjećanje da je EU već uložila preko 235 miliona eura putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć.

"Ovu investiciju prati i odgovornost – kada EU ulaže novac svojih poreskih obveznika, želi da dobije nešto i zauzvrat. U ovom slučaju, želimo da vidimo održiv bilans rezultata reformi koji će promijeniti život građana Crne Gore na bolje, a istovremeno i Crnu Goru dobro pripremiti za članstvo", istakao je Orav.

Ukupno 16 miliona eura biće opredijeljeno za oblast zaštite životne sredine, u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha i vode, promovisanja reciklaže otpada i za borbu protiv klimatskih promjena. Podrška EU takođe će poslužiti Crnoj Gori da se pozabavi problemom rizika od poplava, i da sačuva, zaštiti i poboljša kvalitet vode za kupanje. Dodatnih 6,9 miliona eura biće uloženo u konkurentnost privrede i za inovacije, naročito za mala i srednja preduzeća.

Zahvaljujući podršci EU, crnogorske kompanije imaće bolji pristup finansijama i postaće konkurentnije na širem međunarodnom tržištu. Takođe, kroz ovaj program, EU će snabdjeti Tehnopolis u Nikšiću i Zavod za metrologiju Crne Gore sa najsavremenijom laboratorijskom opremom.

Crna Gora istovremeno dobija podršku EU i kroz višekorisnički program IPA II, kojim se pruža finansijska podrška na regionalnom nivou zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj za projekte od zajedničkog interesa. Takođe, značajna sredstva se pružaju i organizacijama civilnog društva i za prekograničnu saradnju među zemljama regiona.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније