Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

13. 01. 2017. 17:59 >> 17:37

ZENKA - ORAV

Ljudska prava ne dozvoljavaju improvizaciju

U poštovanju ljudskih prava nema prostora za improvizaciju i zbog toga će Crna Gora nastojati da što prije primijeni evropska pozitivna iskustva iz ove oblasti, kazao je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka u razgovoru sa šefom Dlegacije EU Aivo Oravom. Zenka je zahvalio na podršci koju, kako je kazao, EU kontinuirano pruža Crnoj Gori u svim aspektima na njenom pretpristupnom putu za članstvo u Uniji.

Zenka i Orav razgovarali su danas o aktuelnoj situaciji u vezi sa pristupanjem Crne Gore Evropskoj uniji, agendi ministarstva za 2017. godinu, ali i dobrom temelju na kojem  se gradi zajednička saradnja, saopšteno je iz Ministarstva.

"Zenka je posebno naglasio zahvalnost na uspješnoj saradnji u unapređenju oblasti jačanja poštovanja temeljnih prava. On je ocijenio da napredak u oblasti vladavine prava ima sveobuhvatan uticaj na pristupne pregovore Crne Gore sa Evropskom unijom, i dodao da će resorno ministarstvo nastaviti intenzivno da radi na sprovođenju inoviranog zakonodavstva u ovoj oblasti, kako bi put Crne Gore ka punopravnom članstvu u Evropsku uniju bio brži, ali i bolji standard života crnogorskih građana", navodi se u saopštenju.

Ministar je ambasadora upoznao sa planovima koje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava namjerava da realizuje i pomenuo značaj podrške EU u njihovoj realizaciji. 

"Neophodno je da se pozitivna iskustva što prije primjene i kod nas jer u poštovanju ljudskih prava nema prostora za improvizaciju", kazao je Zenka.

On je podsjetio na značaj podrške manjinskih naroda integracionim procesima Crne Gore i objasnio da su, godinama unazad, oni velika podrška Crnoj Gori jer prepoznaju i podržavaju namjeru Crne Gore ka razvijenim zemljama zapadnog svijeta. 

"Nacionalna politika Vlade Crne Gore po pitanju prava pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica vrlo je jasna i uspješna u cilju njihove pune integracije, uz očuvanje etničkih posebnosti", kazao je Zenka.

On je ocijenio da je potrebno animirati predstavnike manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica kako bi se na što kvalitetniji način uključili u razvoj naše države. 

"On je dodao da prednost treba da je uvijek na strani kvaliteta, i to kvalitetno obrazovanih mladih ljudi koji će unijeti posebnu energiju i ambiciju u opšti napredak Crne Gore, koja će biti stabilan partner u razvoju evropske zajednice država", navodi se u saopštenju.

Ambasador Orav ocijenio je da je resor ljudskih prava izuzetno važan u pregovorima o pristupanju EU, ali i generalno, budući da ljudska prava predstavljaju srž vrijednosti Evropske unije.

"Prema njegovom mišljenju, Crna Gora uspješno ispunjava zadatke iz evropske agende, ali ima još posla na njenom putu do punopravnog članstva. On je izrazio očekivanje da će Crna Gora nastaviti pozitivan trend u pristupnom periodu i u 2017., posebno u oblasti jačanja vladavine prava, koja je direktno povezana sa opštim napretkom", saopštili su iz Ministarstva.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније