Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R. [ Beta ]

13. 01. 2017. 19:08   >>  18:44 3

VOL STRIT DŽORNAL

"CG na putu ka NATO uprkos rezervama"

Crna Gora je na putu ka članstvu u NATO pošto je senatski odbor za spoljne poslove usvojio rezoluciju podrške, premda mnogi Amerikanci, uključujući možda i novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trampa, misle da Alijansa ne treba dalje da se širi, navodi danas Vol strit džornal.

Senatski odbor za spoljne poslove je u srijedu prihvatio rezoluciju za članstvo Crne Gore u NATO, o čemu sada treba da glasa cijeli gornji dom američkog Kongresa, premda republikansko rukovodstvo tek treba da odluči kada će biti glasanje.

"Crnogorska kandidatura - i vizantijske intrige koje je okružuju - postavlja pitanje o budućnosti politike otvorenih vrata NATO. Da li Alijansa treba da nastavi da poziva postkomunističke demokratije u ovom regionu? Mnogi Amerikanci bi odgovorili ne, novoizabrani predsjednik Donald Tramp je možda među njima. Bolje povući 21-vjekovnu liniju Jalte, oni misle, nego rizikovati gnijev Moskve", navodi se u komentaru Vol strit džornala.

Dnevnik prenosi i intervjuu crnogorskog premijera Duška Markovića koji optužuje "vojno-obavještajne strukture" povezane s Rusijom za pokušaj puča u izbornoj noći u Podgorici u oktobru.

"Crnogorski slučaj je neka ƒvrsta modus operandi kako ruske paramilitarne i druge službe drugdje djeluje", rekao je on.

Marković je odbacio navode da je incidente u toku izborne noći organizovala njegova Demokratska partija socijalista kako bi podstakla birače. "Možete li zamisliti da neko prikupi ruske državljane i srpske državljane i organizuje takav događaj", rekao je on.

Crnogorsko tužilaštvo sumnjiči državljane Srbije i Rusije da su organizovali kriminalnu grupu koja je za izborni dan planirala upad u skupštinu, hapšenje i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Marković je, kako navodi Vol strit džornal, prvom intervjuu stranom mediju od stupanja na čelo vlade, rekao da Crna Gora želi u NATO kako bi se približila vladavini prava.

"Na Balkanu nijedna zemlja nije zasnovana na vladavini prava, demokratiji, slobodi. Želimo da pobjegnemo iz tog začaranog kruga koji traje toliko mnogo vjekova i da idemo ka NATO", rekao je crnogorski premijer.

Dosada je 20 od 28 članica NATO ratifikovalo pristup Crne Gore u Alijansu.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније