Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.M.Lj. [ Portal Analitika ]

14. 01. 2017. 08:43 >> 08:20
6

RUDOVIĆ PORUČIO

Tek treba da odlučimo o povratku u parlament

Funkcioner Građanskog pokreta URA Neđeljko Rudović, rekao je da ta partija tek treba da odluči da li će se vratiti u parlament kada se bude glasalo o članstvu Crne Gore u NATO-u. On je istakao da građani moraju da budu svjesni da će ih sada priča o Njegošu, ali i sve ostale priče o crkvi, jeziku i pismima samo vratiti u onaj period neizvjesnosti, životarenja i siromaštva, a da će oni koji promovišu te priče učvršćivati svoje političke pozicije.

 

“Nijesmo rekli da ćemo se vratiti u parlament; rekli smo da ćemo odlučiti kada to pitanje dođe na dnevni red. Sigurno nećemo dovesti u pitanje zajednički stav opozicije o tome da izbori nijesu legitimni i nećemo priznati ovakvu vlast. Nećemo priznati legitimnost ovakvog parlamenta. Ali, istovremeno ćemo pronaći način da saopštimo da je URA od osnivanja, vodeći računa o realnoj politici i interesu Crne Gore, neko ko podržava njen ulazak u NATO“, rekao je Rudović u intervjuu Portalu Analitika i naglasio da „URA ne namjerava da se u parlament vrati unilateralno“.

„S jedne strane, mislimo da to zavisi od toga da li će DPS prihvatiti da se ponove izbori i da se razgovara o uslovima za njihovo sprovođenje. S druge, zavisi da li će cjelokupna opozicija imati zajednički stav o povratku u Skupštinu. Ne namjeravamo nikakav unilateralni potez u tom pogledu, niti namjeravamo da pristanemo na bilo kakve prevarne ponude koje dolaze iz DPS-a“, poručuje on.

Upitan da li je opozicija spremna na neke druge vidove političke borbe, prvenstveno proteste, kako bi se izborila za vanredne parlamentarne izbore, Rudović je odgovorio da su te opcije na stolu.

„Nemamo pravo da se zadržimo samo na bojkotu parlamenta. Smatram da je naša obaveza da vučemo aktivne političke poteze, kao što je naša obaveza da se potrudimo da ti potezi ne destabilizuju Crnu Goru. Nastojimo da sačuvamo mir u zemlji i da dođemo do našeg cilja na način koji neće ugroziti državu. Ali, to na kraju ne zavisi od nas već od DPS-a koji je izgleda spreman da učini sve da bi zadržao vlast. Prosto se nadam da će i kod njih preovladati odgovornost prema budućnosti Crne Gore“, naglašava Rudović.

Rudović je kazao das a DPS-om URA može pronaći zajednički jezik jedino o uslovima za održavanje novih parlamentarnih izbora.

“Bilo kakav drugi kompromis, bar što se tiče URA, sa partijom koja je uzurpirala vlast i koja se u političkom smislu ponaša razbojnički – ne dolazi u obzir. Dobili smo poziv novog premijera da se priključimo Vladi. Poziv je i dalje otvoren, ali mi ne mislimo da odgovaramo na njega na način da ga prihvatimo. Smatramo da je uslov za opstanak Crne Gore da država dobije odgovornu, poštenu, transparentnu, vizionarsku i kontrolisanu vlast. Sa DPS-om je tako nešto nemoguće. DPS raskuba Crnu Goru, iscrpljuje građane, gura ih u još veću nemaštinu i drži stranu onima koji su najviše profitirali u ovom društvu, na način što su se, kako reče prethodni premijer Đukanović, “snašli”. Dakle, sa DPS-om nikako ne može biti kompromisa oko zajedničke vlade. Jedino čemu se nadam je da će se ostvariti dogovor o uslovima za nove izbore”, tvrdi Rudović.

Na pitanje šta bi moglo da natjera DPS da priuhvati ponavljanje izbora, Rudović kaže da je opozicija uradila jednu stvar koja je bila nepohodna – bojkotovala je parlament.

“Ne priznajemo rezultate izbora zato što oni po svim parametrima ne odražavaju volju građana. DPS nije osvojio većinu na izborima, već je kupio i na prevaru došao do nje uvođenjem vanrednog stanja na izborni dan i promovisanjem straha kod građana, što je uticalo na to da li će dio građana izaći na izbore i za koga će glasati. Ostajemo pri bojkotu, tražimo da DPS prihvati izbore u 2018. i da nakon toga razgovaramo oko uslova za te izbore. Ti uslovi će morati da budu drugačiji, i po DPS, naravno – teži”, kaže Rudović.

Ovako se više ne može. Bilo ko da je na vlasti u ovako polarizovanoj Crnoj Gori sa izrazitim tenzijama ne bi bio u stanju da se posveti onome od čega se živi. Taj ne može da se posveti ni razvoju ekonomije, niti rješavanju socijalnih pitanja. Na pitanje da li bi povratak u parlament radi glasanja o NATO-u urušio krhko jedinstvo opozicije,Rudović kaže da URA ne namjerava da prekine bojkot i da se vrati u parlament unilateralno.

“S jedne strane, mislimo da to zavisi od toga da li će DPS prihvatiti da se ponove izbori i da se razgovara o uslovima za njihovo sprovođenje. S druge, zavisi da li će cjelokupna opozicija imati zajednički stav o povratku u Skupštinu. Ne namjeravamo nikakav unilateralni potez u tom pogledu, niti namjeravamo da pristanemo na bilo kakve prevarne ponude koje dolaze iz DPS-a. Vrlo smo oprezni”, kaže on I objašnjava da, između ostalog, misli i na onu koja se odnosi na poziv za ulazak u Vladu.

“Vjerovatno će biti još tih poziva. Eventualno i na neke druge. Što se tiče opozicionog jedinstva, znate naš stav: mislimo da je u ovom momentu jako važno da sve opozicione partije ostanu zajedno u bojkotu parlamenta i da tu postoji koordinacija kada je u pitanju jedan cilj – uslovi za slobodne izbore”, kaže Rudović.

Ponavlja da nema opozicionog jedinstva kada je riječ o programskoj politici.

“Ne može biti jedinstvene liste, vjerovatno ni na izborima u Nikšiću, zato što mi sa nekim dijelovima opozicije nemamo zajedničke glavne ciljeve, mimo onog da svaki građanin glasa slobodno. Mislim na DF. Svi oni koji govore o opozicionom jedinstvu, a istovremeno promovišu nacionalističku i velikosrpsku politiku koja nas vraća u devedesete i koja izaziva nestabilnosti u regionu, ne mogu biti naši saveznici. Mi sa njima možemo jedino da se borimo za fundamentalna prava koja su ugrožena; naše fundamentalno pravo je da slobodno govorimo i glasamo. Sa njima ne možemo ići ni na kakve jedinstvene liste, niti možemo govoriti o nekakvoj tješnjoj saradnji. Cilj nam je da promijenimo vlast u Crnoj Gori, ali se to ne može postići na konceptu DF-a. Mislimo da Crnoj Gori treba istinska građanska, demokratska, proevropska alternativa, a ne politika koja nas vraća u mračni period nestabilnosti”, kaže Rudović.

Kada je rijeć o terorističkom napadu, planiranom 16. Oktobra, on smatra da bi morao da dobije sudski epilog, a ne da se završi u okviru priznanja krivice pred tužiocem i prihvatanjem tih priznanja od strane suda.

“Cijeli proces mora biti pod budnim okom javnosti, na javnom suđenju. Oni koji su ubjeđivali građane Crne Gore da se zaista desio državni udar ne treba da bježe od toga. Mnogi se plaše da će se ovo završiti van suđenja i van javnosti na osnovu priznanja, što samo produbljuje sumnje da je  riječ o isceniranom događaju koji je imao za svrhu da pomogne DPS-u da sačuva vlast”, kaže Rudović.

 On smatra da se šalje jako loša poruka crnogorskoj javnosti time što opozicija već gotovo tri mjeseca ne uspijeva da formira vlast u Kotoru.

“To je nešto što svim opozicionim partijama nanosi štetu, ali je isto tako važno da budemo svjesni i da na kraju bez ikakvog uvijanja utvrdimo ko je taj ko nije htio da opozicija formira vlast u Kotoru. Kad se završe pregovori koji predugo traju i koji su nedopustivo dugi, onda ćemo moći da sudimo. Prvo da vidimo što će biti epilog ove priče koja ne služi na čast pojedinim ljudima i političkim strukturama, pa ćemo onda donositi konačne sudove”, kaže on.

Nesuglasice DPS-a i BS u vezi predloga da se 13. novembar, dan rođenja Petra II Petrovića Njegoša proglasi državnim praznikom, Rudović naziva oprobanom strategijom koja na Balkanu daje rezultate.

“Kad nijeste u stanju da vodite državu na zadovoljavajući način, onda proizvodite konflikte oko pitanja koja diraju u emocije, predstavljajući sebe kao nekoga ko se bori za nacionalne interese. Mislim da je ovo primjer koliko se crnogorska politika, a ne samo crnogorska, vraća u period koji je bio vrlo mračan. Građani moraju da budu svjesni da će ih sada priča o Njegošu, ali i sve ostale priče o crkvi, jeziku i pismima samo vratiti u onaj period neizvjesnosti, životarenja i siromaštva, a da će oni koji promovišu te priče učvršćivati svoje političke pozicije”, zaključuje Rudović.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније