Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

17. 01. 2017. 12:05 >> 14:45
8

NA REFERENDUMU

Za EU 76 % opredijeljenih građana

Oko 62 odsto crnogorskih građana podržava članstvo države u Evropskoj uniji (EU), što je četiri odsto više u odnosu na prošlogodišnje istraživanje koje je sprovela agencija DeFacto.


Olivera Komar iz agencije DeFacto je, na prezentaciji rezultata istraživanja javnog mnjenja "Informisanje građana o evropskim integracijama i procesu pristupanja Crne Gore članstvu u EU", saopštila da 61 odsto ispitanika ima pozitivan stav o EU.

"Taj broj nikada nije bio veći, ni u jednom od prethodnih istraživanja", navela je Komar, dodajući da je istraživanje sprovedeno od 18. novembra do 3. decembra na uzorku od oko hiljadu ispitanika.

Na pitanje da li smatraju da će Crna Gora postati članica EU, bez obzira na njihov lični stav, 68,7 odsto ispitanika je odgovorilo pozitivno.

Komar je rekla da stabilna većina građana Crne Gore podržava proces pridruženja EU i želi da vidi Crnu Goru u toj zajednici.

"Ovogodišnje istraživanje prvo je od tri realizovana u kojem je broj onih koji apsolutno ili uglavnom podržavaju članstvo Crne Gore u EU više od 60 odsto, i iznosi 62,4 odsto", pojasnila je Komar.

Na pitanje kako bi glasali na eventualnom referendumu o ulasku Crne Gore u EU, 59,5 odsto građana je izabralo opciju "za".

Da ćemo u EU do 2020. vjeruje 37,7% građana

"Od opredijeljenih građana, njih 76,3 odsto bi glasalo 'za' što je tri odsto više nego prošle godine", objasnila je Komar.

Na pitanje koji je, ako ne podržavaju ulazak Crne Gore u EU, ključni razlog, 14,2 odsto građana je odgovorilo da je to kriza u Uniji. To je, ukazala je Komar, novo u odnosu na prošlogodišnje istraživanje.

Upitani za procjenu koje će godine Crna Gora ući u EU, 37,7 odsto ispitanika je odgovorilo do 2020. godine, što je, kako je ocijenila Komar, optimistično.

Istraživanje je pokazalo da građani smatraju da će članstvo države u EU najviše uticati na mlade i nezaposlene.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, naveo je da nije tajna da postoje brojne interne podjele i razlike u mišljenjima po brojnim temama u crnogorskom društvu.

"Međutim, čini se da je vezivni element koji povezuje cjelokupno društvo upravo težnja priključenju EU", smatra Orav.

On je ocijenio da ovo istraživanje poklazuje kontinuirani pozitivni stav prema Uniji i procesu pristupanju Crne Gore EU.

"Ovo je važna poruka za političare, bilo da se nalaze u Vladi ili u redovima opozicije. Velika većina vaših građana želi da vaša država postane dio EU", poručio je Orav.

Pejović: Isplatio se trud

Ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović, ocijenio da je ovo istraživanje pokazalo da se sav trud EU i Vlade, sa partnerima i drugim državnim organima, isplatio.

"Istraživanje je pokazalo porast podrške EU, ali i razumijevanja građana onoga što se radi u Crnoj Gori po pitanju integracije", naveo je Pejović

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније