Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Nataša Mitrović, TVCG

19. 01. 2017. 21:00 >> 20:36
2

CRNA GORA - NATO

Matern: Svi bi trebalo da odluče u parlamentu

Predstavnici svih građana trebalo bi da budu u parlamentu prilikom odlučivanja o članstvu Crne Gore u NATO-u, smatra njemački ambasador u Podgorici Hans Ginter Matern, poručujući da Crna Gora može da bude zadovoljna tempom ratifikacije Sporazuma za članstvo. Matern je u okviru građanskog sata koji je organizovao Centar za demokratsku tranziciju kazao i da njemačka Vlada i kolege iz Evropske unije čekaju i zainteresovani su da vide šta će Specijalno državno tužilaštvo uraditi u daljem procesu kada je riječ o navodima o pokušaju teroristickog napada na dan izbora 16.oktobra prošle godine.

Prilikom odlučivanje o članstvu Crne Gore u NATO-u, pedstavnici svih građana trebalo bi da budu u parlamentu, smatra amabasador Njemačke u Crnoj Gori Hans Ginter Matern. Zato što građani, podsjeća Matern, kroz svoje predstavnike u skupštinskim klupoama odlučuju o tom pitanju.

"Najvažnija stvar na putu pridruživanja zemlje NATO-u je odluka koja se donosi u parlamentu. I bilo bi dobro da, kada se o ovom važnom pitanju bude diskutovalo i odlučivalo, da svi građani budu predstavljeni u Skupštini", kaže Matern.

Većina zemalja članica NATo-a ratifikovala je Protokol o pristupanju Crne Gore alijansi. Njemačka je DA Crnoj Gori rekla u decembru prošle godine, ali parlamenarna procedura uskoro će biti završena.

"Njemački parlament ima dva doma i oba moraju dati mišljenje na dokument. Odluka će biti donijeta u februaru. Očekujemo pozitivno mišljenje. Zemlje koje su završile proces ratifikacije žele da vide Crnu Goru u Alijansi. To je signal za Vladu Crne Gore, javnosti i građanstvo", poručuje Matern.

Upitan da prokomentariše navode o pokušaju terorističkog napada u toku izbornog dana 16 oktobra. Njemački ambasador poručuje: 

"Njemačka Vlada i kolege iz Evropske unije čekaju i zainteresovani su da vide šta će Specijalno državno tužilaštvo uraditi u daljem procesu. Očekujemo jasni i transparentni proces u kojem će se utvrditi ko je i šta uradio u toku izbornog dana", kazao je Matern.

O ovom pitanju i članstvu Crne Gore u NATO-u, njemački ambasador govorio je u okviru Građanskog sata koji je organizovao Centar za demokratsku tranziciju. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније