Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Ivana Šebek, TVCG

20. 01. 2017. 20:18 >> 19:56
6

KAKVA JE PROCEDURA

Protokol u parlamentu u martu ili aprilu

Crna Gora odlučiće o ulasku u NATO u Skupštini, što predviđa Ustav. Nakon što parlamenti svih država članica ratifikuju protokol o pristupanju, dokument stiže u Skupštinu. Očekuje se da to bude u martu ili aprilu. Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica za Dnevnik objašnjava proceduru u crnogorskom parlamentu.

Protokol o pristupanju ratifikovalo je 22 od 28 zemalja članica Alijanse. Čeka se američka ratifikacija što je, reklo bi se, ključno. Prema proceduri, pošto se završi taj proces, dokument stiže u crnogorski parlament.

A koja je većina potrebna u našem Parlamentu kako bi Crna Gora i zvanično postala punopravna članica Alijanse:

U radu crnogorskog parlamenta učestvuje 42 od osamdesetjednog poslanika. Opozicija od kraja oktobra nije ušla u skupštinske klupe. Prema računici, dovoljan  je postojeći broj poslanika. Dilema je da li će poslanici partija koje su se ranije eksplicitno zalagale za ulazak u NATO, doći u Parlamentu u trenutku glasanja.

Od kada je 2006. godine pristupila Partnerstvu za mir, a 2009. i Akcionom planu, Crna Gora pokazuje privrženost evro-atlanskim integracijama. Izgradila je malu, sposobnu vojsku i reformisala bezbjednosne službe po NATO standardima. Ostvaren je napredak na planu vladavine prava, i u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i reforme sektora bezbjednosti. 19. maja Crna Gora dobila  je status pozvane zemlje, učestvuje na sastancima Alijanse, bez prava glasa, poput učešća na julskom Samitu u Varšavi.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније