Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.M.Lj. [ ]

23. 01. 2017. 11:09 >> 11:14
4

ČESTITKA SNP-A

Nema slobodne CG bez slobodnog novinarstva

Crnogorske partije uputile su čestitke povodom 23. januara – Dana novinara Crne Gore.

 

Mediji moraju biti građanska savjest društva i nema slobodne Crne Gore bez slobodnog novinarstva, poručeno je iz Socijalističke narodne partije (SNP). SNP čestitala je svim poslenicima javne riječi 23. januar – Dan novinara Crne Gore, uz podsjećanje da sloboda medija oslikava ukupni stepen demokratije svake države.

„Nema slobodne Crne Gore bez slobodnog novinarsta, jer mediji moraju biti građanska .savjest društva“, poručeno je iz SNP-a.

 Kako se navodi, tradicija novinarstva i izgovorene riječi u Crnoj Gori dodatno obavezuje medije da promovišu istinu, slobodu, pravdu i demokratiju.

„A novinari koji profesionalno obavljaju svoj posao ne smiju biti rijedak primjer, već treba da imaju dominantnu poziciju na medijskoj sceni kako bi se očuvali kriterijumi i kvalitet profesionalne etike“, kaže se u saopštenju SNP-a.

U Crnoj Gori, kako dodaju, put do istine nikada nije bio lak i još od davnina za slobodnu riječ se davalo mnogo, nekad i najviše.

„Među onima koji su za istinu dali svoj život nalazi i ime Duška Jovanovića čije ubistvo, na sramotu i nažalost, ni do danas, nakon 4.625 dana, nije do kraja rasvijetljeno“, kazali su iz SNP-a.

Kako je poručeno, ne smije se dozvoliti da sloboda govora i javne riječi bude ugušena.

„Zato država Crna Gora i mi, kao njeni politički predstavnici, moramo uraditi sve da nalogodavce ubistva Duška Jovanovića stigne zaslužena ruka pravde“, zaključuje se u saopštenju. 

 

Slobodno novinarstvo i sloboda novinara predstavljaju temeljne postulate svake moderne demokratije u svijetu. Pravo na izražavanje mišljenja je osnovno ljudsko pravo, a novinari su uvijek bili u prvim redovima otpora protiv zatvorenog društva, kazao je u čestitki portparol SDP-a Mirko Stanić.

“U situaciji u kojoj se Crna Gora u posljednjih par godina nalazi, izazovi sa kojima se novinari suočavaju su ogromni. Zbog toga je neophodno da se svi prema ovoj odogovornoj profesiji odnosimo kao prema glasu naroda i zajednički napravimo iskorake ka unaprjeđenje uloge medija. Samo sa profesionalnim i samostalnim novinarima i medijima možemo doći do objektivnog informisanja i širenja slobodne misli i u našoj zemlji, kao neophodnog uslova za uspostavljanje funkcionalne demokratije”, navodi se u čestitki Stanića.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније