Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

29. 01. 2017. 08:15 >> 08:00
11

CRNOGORSKE INTEGRACIJE

Kukan: Anksioznost Rusije nije opravdana

Izbor Crne Gore je jasan, ona je odlučila da postane članica NATO-a i podržavamo tu odluku. Vidimo rastući uticaj i apetit Rusije u regionu, ali se nadam da će Crna Gora slijediti svoj interes da postane punopravna članica NATO-a, kaže poslanik Evropskog parlamenta Eduard Kukan.

On je u intervjuu Pobjedi istakao da anksioznost Rusije oko ulaska Crne Gore u NATO i EU nije opravdana.

Komentarišući bojkot parlamenta od strane opozicije, Kukan kaže da političke bitke treba da se vode unutar parlamenta.

"U više navrata smo rekli da bojkot parlamenta otežava redovni rad i ograničava funkcionisanje jedne od glavnih demokratskih institucija. Ja sam uvijek podržavao rad parlamenta u pretpristupnim zemljama i čvrsto vjerujem da inkluzivni parlamentarni dijalog oslikava kvalitet demokratije u zemlji. U ovom slučaju, mislim da političke bitke treba da se vode unutar parlamenta, a ne izvan. I nadam se da će se opozicija vratiti nazad u Skupštinu, gdje i pripada", ocijenio je Kukan.

On je istakao da Crna Gora ostvaruje dobar napredak ka EU i NATO.

"Crna Gora je proevropska zemlja, duboko ukorijenjena u integrativne procese i ostvaruje opipljive rezultate na putu, kako ka Evropskoj uniji, tako i prema NATO-u. S obzirom da je to važno za stabilnost, bezbjednost i budući razvoj zemlje, u potpunosti podržavamo taj izbor. Iskrena posvećenost procesu pristupanja treba da prati istinski interes u procesu reformi, a mislim da je Crna Gora pokazala da je pouzdan partner u tom pogledu. Proces integracije postaje sve teži i teži u posljednjim fazama pregovora, ali sam ja uvjeren da je Crna Gora jasno izabrala svoj pravac i da ide ka evropskoj porodici. Mi u Evropskoj uniji takođe smo ohrabreni kontinuiranom podrškom građana za ulazak Crne Gore u EU, što je blizu 80 odsto", kazao je poslanik Evropskog parlamenta.

On je ocijenio da parlamentarni izbori 16. oktobra nijesu bili kompromitovani iako izvedena hapšenja zbog pokušaja terorističkog napada.

"U nizu veoma dramatičnih događaja prije i odmah poslije izbora 16. oktobra, mirno sprovođenje samih izbora je bio presudan momenat. Činjenica da sami izbori nijesu bili kompromitovani ili ugroženi bila je odlučujuća. Kao što konačni izvještaj OEBS-a o izborima navodi, oni su održani u konkurentnom okruženju i osnovne slobode su generalno poštovane. I dalje postoji prostor za unapređenje i preporuke OEBS-a ukazuju na područja na koja treba obratiti dodatnu pažnju. Vjerujem da je važno da se Crna Gora pozabavi ovim pitanjima prije narednih izbora. Što se tiče tekuće istrage, ja bih se uzdržao od komentara dok se ne završi cijela istraga", kazao je Kukan.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније