Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

29. 01. 2017. 12:30 >> 12:56
13

HUSOVIĆ OCIJENIO

"Zahtjev za ponavljanje izbora nerealan"

Bojkot parlamenta nije dobar vid političkog djelovanja, ocijenio je lider Bošnjačke stranke (BS), Rafet Husović, navodeći da je zahtjev opozicije za ponavljanje izbora nerealan, jer Crna Gora ima izabranu Vladu, institucije koje funkcionišu i parlamentarnu većinu.

Kako je podsjetio, opozicija je izabrala bojkot parlamenta kao način djelovanja nakon izbora.

„Međutim, iako je bojkot legitiman način političke borbe, ipak je sasvim očigledno da to nije dobar vid političkog djelovanja“, kazao je Husović agenciji Mina.

On je naveo da je poznato da je za opoziciju parlament najsnažnije oruđe, gdje mogu da i javnosti i građanima koje predstavljaju iskažu svoje stavove i ideje.

„Bojkot Skupštine nije dobra poruka ni domaćoj, ni međunarodnoj javnosti, sa čijih adresa je više puta apelovano da se opozicione partije vrate u Skupštinu. Mislim da bi za opoziciju bilo mnogo svrsishodnije da kroz najznačajniju instituciju demokratije nastave borbu za svoje političke programe“, ocijenio je Husović.

On je kazao da se nada da je opozicija svjesna da su svi političari predstavnici naroda, da su odgovorni građanima koji su ih birali, „a sigurno nas nijesu delegirali da budemo izvan institucija, nego na mjestu donošenja odluka“.

„Nadam se da će one političke stranke i građanski dio opozicije, koji u svom programu imaju definisan cilj članstva naše zemlje u NATO-u, uzeti u obzir važnost istorijske odluke i stavljanjem po strani uskih interesa, doći u poslaničke klupe i glasati za to da Crna Gora postane 29. članica Alijanse i nakon toga nastaviti redovne aktivnosti u parlamentu“, rekao je Husović.

Upitan da prokomentariše zahtjev opozicije za ponavljanjem izbora, Husović je kazao da su izbori su održani prije samo tri mjeseca i da su tek zaokružene institucije izvršne vlasti.

„Iako u politici ništa nije nemoguće, mislim da je to nerealno, jer Crna Gora ima izabranu Vladu, institucije koje funkcionišu i parlamentarnu većinu. Ukoliko ne bude krupnijih političkih promjena u vladajućoj većini, parlamentarni izbori će biti održani 2020. godine, u predviđenom vremenskom roku“, naveo je Husović.

Crnu Goru, kako je kazao, očekuje niz značajnih aktivnosti vezanih za pristupanje NATO savezu.

„Smatram da će nakon toga biti relaksiraniji politički odnosi, te da će se konačno promijeniti i odnosi u samoj opoziciji i njihov metod političkog djelovanja“, ocijenio je Husović.

On je rekao da očekuje da će u skorijoj perspektivi više pažnje biti posvećeno pitanjima ekonomskog razvoja, izgradnje infrastrukture, pokretanjem privrede.

„Pitanja poboljšanja socijalnog položaja i životnog standarda, biće ključna u mandatu ove Vlade, građani prvenstveno očekuju odgovore na ta pitanja. Dakle, puno posla nas očekuje i ulazak u neke nove političke neizvjesnosti samo bi nas usporio i odveo u drugom pravcu, uz gubljenje vremena i dodatno trošenje materijalnih resursa“, ocijenio je Husović.

BS sačuvala stranačko jedinstvo

On je, komentarišući različite stavove lokalnih odbora u BS, kazao da je ta partija prilično širokog demokratskog kapaciteta „i tačno je da postoje različita mišljenja unutar naše političke organizacije“.

„Međutim, nijesu stavovi opštinskih odbora da bi vlast trebalo činiti sa opozicijom, veću su to stavovi pojedinaca iz tih odbora. Takođe, ne odlučuju opštinski odbori o pitanjima koja se tiču političke orijentacije BS na državnom nivou. Oko tih pitanja odluke donosi isključivo Glavni odbor“, pojasnioje Husović.

On je istakao da je oko svih tih odluka, bez obzira na različite pristupe, najvažnije da je BS sačuvala stranačko jedinstvo koje će biti održano i u budućem periodu.

Prema njegovim riječima, ponekad se iz perspektive određenih lokalnih sredina vide samo lokalni problemi i odnosi partija u toj opštini, a kroz tu vizuru ne može se vidjeti širi plan - državna politika u cjelini.

Posjeta Čečeniji nije političke prirode

On je, komentarišući posjetu funkcionera BS Orhana Šahmanovića čečenskom predsjedniku Ramzenu Kadirovu, rekao da ta partija nije imala nikakv zvaničan kontakt oko te posjete, niti je na bilo koji način učestvovala u aranžmanu koji uključuje odlazak Šahmanovića u Čečeniju.

„Posjeta nije političke prirode u smislu da je razmatrana ili odobrena na bilo kojem kojem partijskom organu. Međutim, BS nijednom pojedincu ne možne može osporiti pravo da samoinicijativno putuje u aranžmanima kreiranim prema vlastitom nahođenju“, pojasnio je Husović.

Podsjetio je da je BS kroz program partije proklamovala veoma otvoren pristup i podršku komunikaciji koja doprinosi političkom, kulturnom i ekonomskom napretku Crne Gore u cjelini, kao i svake lokalne uprave.

„Ali, isto tako, u potpunosti i čvrsto se držimo opredjeljenja državne politike u kojoj učestvujemo, a tiču se zacrtanih državnih ekonomskih i političkih prioriteta i obaveza u evropskim i atlanskim integracijama“, dodao je Husović.

Potrebne određene promjene u stranci

Husović je rekao da u BS ne mogu biti zadovoljni izbornim rezultatom na oktobarskim izborima.

„Primjećujemo greške koje smo napravili, posebno u radu pojedinih opštinskih odbora i lokalnih uprava, ali i u cjelini, i sigurno je da ćemo tokom ove godine raditi na otklanjanju uočenih problema“, naveo je Husović.

Potrebne su im, kako je kazao, određene promjene, u strukturama stranke, ali u načinu rada.

„Mislim da ćemo temeljno raditi na jačanju partijske infrastrukture i otpočinjemo pripreme za predstojeće lokalne izbore. Kroz tu mi ćemo pokušati da osvježimo rad stranke, prvenstveno da pojačamo rad sa određenim strukturama poput Foruma mladih i Foruma žena, Medijskom timu, u opštinskim odborima, te da ostvarujemo neposredniji kontakt sa građanima“, pojasnio je Husović.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније