Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

01. 02. 2017. 19:22 >> 18:58

CG - NORVEŠKA

Unaprijediti ekonomsku saradnju

Odnosi Crne Gore i Norveške sadržajni su i prijateljski, a prostora za unapređenje ima u oblasti ekonomske saradnje, ocijenili su ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović i norveški ambasador Arne Sanes Bjornstad.

Darmanović je pohvalio izuzetno prijateljske i sadržajne odnose sa Norveškom, ističući da Crna Gora izuzetno cijeni višegodišnju političku, ekspertsku i finansijsku podršku koju joj je Norveška pružala u procesu evropskih i evroatlantskih integracija.

„Na toj liniji, posebno se zahvalio na nedavnoj odluci parlamenta Norveške da ratifikuje Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u. Kazao je da je zainteresovan za intenziviranje političkog dijaloga između dvije države, kao i dalje unaprijeđenje bilateralnih odnosa, naročito u oblasti ekonomske saradnje“, kaže se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

Darmanović se, dodaje se, osvrnuo na razvojnu pomoć Vlade Norveške i rekao da očekuje da će taj vid saradnje biti nastavljen u narednom periodu.

Bjornstad, kako je poručio, očekuje da će tokom njegovog mandata doći do sveukupnog unapređenja odnosa između Norveške i Crne Gore, saglasivši se sa ocjenom da se najviše prostora za produbljivanje saradnje nalazi na polju ekonomije.

„Iskazano je obostrano zadovoljstvo saradnjom u multilateralnom okviru koja se, između ostalog, ogleda kroz brojne međusobne podrške kandidaturama za članstvo u međunarodnim okvirima“, kaže se u saopštenju.

Izrael za jačanje saradnje

Darmanović se sastao danas sa ambasadorkom Izraela, Alonom Fišer-Kam.

Kakao se navodi, Darmanović je pozdravio kontinuirani razvoj prijateljskih odnosa i kvalitet političkog dijaloga Crne Gore i Izraela.

„Ocijenio je da je u prethodnom periodu posebno afirmisana saradnja u oblasti turizma, uz konstataciju da postoje raznovrsne i mnogobrojne mogućnosti za dalje jačanje privrednih i kulturnih spona dvije države“, kaže se u saopštenju.

Fišer-Kam je prenijela spremnost Izraela da unapređuje bilateralnu saradnju s Crnom Gorom.

„Izrazila je zadovoljstvo evidentnim porastom interesovanja izraelskih turista za Crnu Goru, čemu je značajno doprinijelo uspostavljanje čarter leta Tel Aviv – Tivat, aprila 2016“, navodi se u saopštenju.

Konstatovano da će usaglašeni Program kulturne saradnje, kao i Sporazum o razumijevanju u oblasti odbrane, čije potpisivanje je izvjesno u narednom periodu, doprinijeti snaženju saradnje na tim poljima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније