Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

04. 02. 2017. 08:22   >>  08:02 24

DEKLARACIJA O POMIRENJU

Zukorlić pomaže Mandiću i Kneževiću

Bivši sandžački muftija Muamer efendija Zukorlić, uključiće se uskoro u koncipiranje Deklaracije o pomirenju Bošnjaka i Srba u Crnoj Gori, koju su inicirali lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, uz pomoć najbližih saradnika čečenskog predsjednika Kadirova i grupe akademika Srpske akademije nauka i umjetnosti, piše Pobjeda.

 

Zukorlić je poziv iz Podgorice dobio od jednog od čelnika Fronta, ali u jučerašnjem razgovoru za Pobjedu nije želio da otkriva o kome se radi, sve dok nađe vremena za zvanični susret sa inicijatorima, koji bi trebalo da bude upriličen u Beogradu. I to, najvjerovatnije, u prostorijama Skupštine Srbije.

Podsjećamo da je Zukorlić poslanik i predsjednik Odbora za obrazovanje.

“Poznati su moji, principijelni stavovi vezani za položaj Bošnjaka u Sandžaku, njihovu raspolućenost poslije obnavljanja crnogorske nezavisnosti, težak socijalni položaj i neadekvatan odnos crnogorskih vlasti prema brojnim problemima crnogorskih građana muslimanske vjeroispovijesti. Posebno na crnogorskom sjeveru gdje su Bošnjaci sa Srbima, većinski narod”, tvrdi Zukorlić za Pobjedu.

Krivce za takvu situaciju Zukorlić vidi u Demokratskoj partiji socijalista, na čelu sa Milom Đukanovićem, zatim u Bošnjačkoj stranci i njenom vođstvu, a naposljetku i u Islamskoj zajednici – reisu Rifatu efendiji Fejziću i njegovim najbližim saradnicima.

Sva tri ,,segmenta svjetovne i duhovne vlasti“ smatra isključivo odgovornim za sve izrazitija i dublja socijalna, politička, nacionalna i ukupna društvena raslojavanja, pa bi Deklaracija o pomirenju dva naroda mogla biti jedan od odgovora na zatečeno stanje.

Ako je suditi po aktivističkim iskustvima sticanim tokom posljednjih dvadesetak godina, nova misija bivšeg novopazarskog muftije u Crnoj Gori biće sve, samo ne anemična i bez očiglednih posljedica po neke od djelova nacionalnog i vjerskog tkiva Bošnjaka i Muslimana.

Podsjećanja radi, bio je na veoma direktan način uključen u predreferendumsku antiskompromisnog zagovornika očuvanja zajedničke države Crne Gore i Srbije, do specifičnog ali agresivno čežnjivog sandžačkog ,,autonomaša“ na temeljima Sjeničke deklaracije, u vrijeme Austrougarske.

Ni u postreferendumskom periodu nije odustajao od takozvane regije Sandžak, navodno po uzoru na evropska iskustva, piše Pobjeda.

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније