Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R.

18. 02. 2017. 16:50   >>  19:39 30

MARKOVIĆ U MINHENU

Podrška Stejt Departmenta za CG u NATO

Sjednjene Američke Države će nastaviti da razvijaju svoje strateško partnerstvo sa Crnom Gorom, a kada je riječ o evroatlantskim integracijama Crne Gore, State Department snažno podržava članstvo Crne Gore u NATO-u, kazao je pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Džon Hefner danas u Minhenu na sastanku sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem. Crnogorski premijer se, na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, nakratko sastao sa kancelarkom Njemačke Angelom Merkel i sa potpredsjednikom SAD Majklom Pensom.

Hefner je istakao da će Stejt Department nastaviti intenzivno da radi kako bi Senat u što kraćem roku ratifikovao Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u. Dodao je da snažno podržava politiku otvorenih vrata NATO-a i da svaka država ima pravo da sama traži članstvo u nekoj organizaciji, bez uplitanja trećih strana.

Marković je zahvalio na snažnoj i kontinuiranoj podršci koju SAD pružaju Crnoj Gori na putu ka EU i NATO-u i istakao da odnos dvije drđave nije samo partnerski i prijateljski, već i strateški.

Kako saopštavaju iz Vlade, premijer je informisao sagovornika o napretku u sveobuhvatnim reformama koje Crna Gora sprovodi i posebno istakao značaj i posvećenost jačanju vladavine prava. Zajednički je konstatovano da je napredak u ovoj oblasti važan za bolji zivot građana i dobar biznis ambijent bez kojeg nema valorizacije resursa i otvaranja novih radnih mjesta.

Marković je kazao da je opšta ocjena današnjih susreta koje je imao sa svim zvaničnicima da je Crna Gora na dobrom putu, te da je saopšteno da se na Zapadnom Balkanu "dešavaju stvari koje nas tjeraju na oprez".

Kako navode u saopštenju Vlade, Merkel je čestitala Markoviću na izboru na dužnost predsjednika Vlade i ukazala na ozbiljnost trenutne situacije na Zapadnom Balkanu.

Na sastanku sa potpredsjednikom SAD, dodaju da je Marković rekao da je Crna Gora posvećena pouzdnom partnerstvu sa SAD i saveznicima u Sjevernoatlanstkoj alijansi.

Pens je kazao da Crna Gora može da bude uvjerena u prijateljstvo Sjedninjenih Američkih Država.

"Dešavaju se stvari koje nas tjeraju na oprez"

Premijer je novinarima kazao da je opšta ocjena današnjih susreta koje je imao sa svim zvaničnicima da je Crna Gora na dobrom putu i da crnogorska agenda članstva u NATO ima punu podršku naših partnera.

"Istovremeno je jasno saopšteno da se na Zapadnom Balkanu dešavaju stvari koje nas tjeraju na oprez i potrebu da svi zajedno u regionu razgovaramo o pitanjia koji mogu izazvati, ne smo političku, nego i bezbjedonosnu nestabilnost", kazao je Marković.

On je dodao da je razgovarano i o konkretnim primjerima političkih akcija u narednom periodu.

"Vjerujem da će Crna Gora, sledstveno svom iskustvu i svom doprinosu stabilnosti regiona, biti snažan akter tih procesa i doprinjeti stabinosti Zapadnog Balkana kao ključnom uslovu za razvoj svih zemalja pojedinačno i regiona u cjelini", naveo je Marković.

Krihbaum: Bojkot parlamenta neprihvatljiv

Ranije danas, Marković se sastao sa predsjednikom Odbora za odnose s Evropskom unijom njemačkog parlamenta, Gunterom Krihbaumom.

"Njemačka potpuno podržava Crnu Goru na njenom putu ka Evropskoj uniji i NATO-u i Crna Gora ima dobar imidž u Njemačkoj", rekao je Krihbaum.

Tokom sastanka na marginama Minhenske bezbjednosne konferencije bilo je riječi u situaciji u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu.

Gunter Kirhbaum je ocijenio neprihvatljivim bojkot Skupštine Crne Gore rekavši da svi sporovi moraju da budu riješeni dijalogom jer je to suština demokratije.

Osvrćući se na pokušaj organizovanja terorističkih akata na dan prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, rekao je da ima puno povjerenje da crnogorski pravosudni sistem može da rasvijetli i razriješi slučaj.

Marković je ocijenio da je politička situacija i u Crnoj Gori i u Regionu kompleksna, ali da naša zemlja predano radi na prevazilaženju takve situacije. Takođe je ukazao na postojanje intenzivne komunikacije predsjednika vlada država Zapadnog Balkana.

Marković: Učinićemo sve da se obezbijedi dijalog s opozicijom

Komentarišući političku situaciju u Crnoj Gori Marković je pružio uvjeravanja da će Vlada učiniti sve da obezbijedi dijalog sa opozicijom. Kao razlog trenutne političke situacije naveo je pokušaj zaustavljanja Crne Gore na njenom putu ka članstvu u NATO-u.

Predsjednik Vlade je ponovio da je naše strateško opredjeljenje članstvo u NATO- u i Evropskoj uniji i podsjetio da su 24 države članice NATO-a već ratifikovale naš Pristupni protokol i da očekuje da procedura uskoro bude završena i u preostale četiri države članice.

Govoreći o evropskim integracijama rekao je da imamo 26 otvorenih poglavlja i još dva spremna za otvaranje kao i jedno poglavlje spremno za zatvaranje.

Marković je ocijenio na Evropska unija treba da ostane otvorena u politici proširenja zarad stabilnosti Zapadnog Balkana a samim tim i Evrope.

Sagovornici su ocijenili pozitivnim rast Crne Gore u oblasti turizma pri čemu je Krihbaum posebno istakao važnost pozitivnog imidža naše zemlje u Njemačkoj. Marković je rekao da Vlada predano radi na ubrzanju svih kapitalnih projekata u ovoj oblasti.

Marković: Politička situacija u CG stabilna

Bez obzira na bojkot opozicije, konstantne pokušaje opstrukcije i kompromitacije institucija, politička situacija u Crnoj Gori je stabilna, ocijenio predsjednik Vlade, Duško Marković na sastanku sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke, Miroslavom Lajčakom.

Kako navode iz Vlade, na sastanku održanom na marginama Minhenske bezbjednosne konferencije zajednički je iskazana zabrinutost za dešavanja u regionu Zapadnog Balkana i ocijenjeno da je važno jačati saradnju i intenzivirati dijalog kako bi problemi bili rješavani na konstruktivan način.

"Naglašena je važna uloga Crne Gore kao faktora stabilnosti u regionu", navode u saopštenju.

Lajčak je kazao i da je Crna Gora dokazala da ima potencijal i sposobnost da kontroliše krizne situacije i da to nastavlja u kontinuitetu da pokazuje.

Marković je istakao da je Crna Gora snažno na putu EU i NATO integracija, koje su garant za stabilnost u Crnoj Gori, ali i na Zapadnom Balkanu, te samim tim i u Evropi.

"Na sastanku sa potpredsjenikom Lajčakom, ali i na kasnijim sastancima sa ministrom za Evropu i Sjevernu Ameriku u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Alenom Dankanom i predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom razgovarano je o napretku u procesu evropskih i evroatlantskih integracija", dodaju u saopštenju.

Marković je naveo da je Crna Gora otvorila 26 pregovaračkih poglavlja, da su još dva poglavlja spremna za otvaranje, ali i za ulazak u novu fazu – zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

U vezi sa integracijom u NATO, Marković je kazao da su Protokol o pristupanju Crne Gore ratifikivale 24 države članice te da očekujemo da to u narednih nekoliko mjeseci završe i preostale četiri.

Dankan je obećao snažnu bilateralnu podršku i blisku saradnju sa Crnom Gorom na svim pitanjima, posebno u oblasti vladavine prava i bezbjednosti.

"Neće izostati ni podrška Slovenije u ukupnim reformskim procesima Crne Gore", kazao je Pahor

Пратите нас на

Коментари30

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније