Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 02. 2017. 20:52 >> 21:30
10

CG I NATO

"SAD brine miješanje Rusije"

Nakon što je britanski Telegraf objavio da Vlada Velike Britanije posjeduje dokaze o umiješanosti Rusije u pokušaj terorističkog napada 16. oktobra u Crnoj Gori, iz ambasade SAD u Podgorici, za TVCG, kažu da su zabrinuti zbog tih navoda. Poručuju da podržavaju napore i vrhovnog i specijalnog tužioca da se cijeli slučaj dovede do kraja. Vojni analitičar Aleksandar Radić tvrdi da je na potezu Crna Gora, ali da svaki diplomatski potez prema Rusiji mora biti pažljivo osmišljen.

Posljednji dio slagalice, kako navodi Sky News, o povezanosti Rusije i pokušaja terorističkog napada u Crnoj Gori su pasoši Eduarda Šišmakova. Noviji pasoš, izdat u avgustU 2016. dva mjeseca prije izbora Crnoj Gori, ima istu fotografiju i datum rođenja, ali drugačije prezime - Širokov. Sky news i britanski Dejli Telegraf navode i da američka i britanska obavještajna služba imaju dokaze o umiješanosti zvanične Rusije u izborni proces u Crnoj Gori. U američkoj ambasadi u Podgorici kazali su nam da je Vlada Sjedinjenih Američkih Država odgovorila na sve zahtjeve Vlade Crne Gore za pomoć.

"Podržavamo napore vrhovnog državnog tužioca i glavnog specijalnog tužioca da ispitaju ovaj slučaj u skladu sa crnogorskim zakonima i zainteresovani smo da vidimo rezultate njihove istrage. Veoma smo, naravno, zabrinuti zbog svih navoda o miješanju Rusije u izbore u Crnoj Gori i bilo gdje drugo", saopštila je Ambasada SAD-a.

Više detalja od Ambasade Velike Britanije u Crnoj Gori nijesmo uspjeli da saznamo.

Vojni analitičar Aleksandr Radić kaže da zabrinjava sve planirano, i dokazima potkrijepljeno. Tvrdi da je Crna Gora otkivanjem i sprječavanjem akcije postigla veliki bezbjednosni uspjeh.

"Svaki potez koji osmisli vlast u Crnoj Gori u ovom trenutku na diplomatskom nivou prema Rusiji mora da bude postavljen tako da bude jasno šta želi da se postigne u sedmcama koje predstoje, ali i u narednim godinama", sugeriše Radić.

On poručuje da se moćnoj državi zbog miješanja u politička zbivanja mora odgovoriti, ali i da se mora pokazati državnička mudrost.

"Nema da bude ničega ishitrenog, ničega što bi moglo da izazove duboke posljedice, jer sada s jedne starne, naravno da mora da se učini sve da se preduprijedi eventualni novi pokušaj involviranja stranog uticaja na prostoru Crne Gore , ali s druge strane mora da se ima u vidu da je politika jedan živi mehanizam, u kome ste danas možda neprijatelji sjutra ste možda saveznici", kaže Radić.

Da iza događaja koji su trebali da se dogode uoči parlamentarnih izbora stoje nacionalnističke strukture iz Rusije, i da su u njih bili uključeni i ruski državni organi, rekao i je specijalni državni tužilac Milivoje Katnić. Kazao je da je na ruskim državnim organima da ispitaju kako je do toga došlo.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore, Srđan Darmanović, juče je saopštio da treba biti strpljiv i posao prepustiti nadležnima.

"Miješanje Rusije u naš izborni proces, odnosno sa raznih nivoa, bilo je vidljivo i ranije. Sam tužilac nije bio određen oko toga koji su nivoi u pitanju, tako da treba biti strpljiv sa time šta će pokazati sudski proces", rekao je Darmanović.

Stav ruske ambasade nijesmo uspjeli da dobijemo.

 

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније