Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

24. 02. 2017. 12:25 >> 12:04
27

MARKOVIĆ I ADER

EU da bude prisutnija na Balkanu

Snažnije prisustvo Evropske unije na Zapadnom Balkanu i nesporna evropska perspektiva za države ovog regiona ključne su za očuvanje mira i stabilnosti – ocijenjeno je na sastanku premijera Duška Markovića i predsjednika Mađarske Janoša Adera.

 

Na sastanku, održanom tokom zvanične posjete premijera Markovića Mađarskoj, konstatovano je pogoršanje situacije i povećanje tenzija na Balkanu zbog jačanja nacionalističkih političkih snaga koje žele da ugroze evropsku perspektivu regiona.

“Najbolji odgovor na to je, prema ocjeni predsjednika Vlade Crne Gore, aktivna politika proširenja i od strane EU i NATO-a i promovisanje dijaloga kako bi države regiona prepoznale svoj interes u integracionim procesima. Takođe je istaknuto da moraju biti dostupniji evropski fondovi kojima bi se ojačala ekonomija država regiona i valorizovali resursi”, navodi se u saopštenju Vlade.

Informišući o napretku u evropskim integracijama, kroz 26 otvorenih poglavlja i spremnost na otvaranje novih ali i zatvaranje pojedinih poglavlja,  Marković je kazao da trenutni problemi sa kojima sa Unija suočava neće obeshrabriti Crnu Goru, već da je ona odlučna u ispunjavanju obaveza iz evropske agende. Evropska unija je, kako je ocijenio, najbolji okvir za našu državu i njene interese.

“Konstatujući da je proces ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u u završnoj fazi, premijer je izrazio očekivanje da se cio proces okonča do maja kako bi Crna Gora učestvovala na Samitu Alijanse kao punopravna članica”, navodi se u saopštenju.

Ader je iskazao punu podršku Crnoj Gori i njenim naporima da se integriše u evropske i evroatlantske strukture i naveo da već sada može čestitati članstvo u Alijansi jer je ono evidentno i nesporno.

“Govoreći u kontekstu odličnih bilateralnih odnosa Crne Gore i Mađarske, premijer Marković je istakao doprinos mađarskih kompanija rastu BDP-a i izrazio očekivanje još snažnijeg prisustva mađarskih investitora u Crnoj Gori”.

Marković počeo je zvaničnu posjetu Mađarskoj polaganjem vijenca na Spomenik heroja podignut na Trgu heroja u Budimpešti u spomen palima u ustanku 1956. godine.

Premijer će se tokom dana sastati i s mađarskim kolegom Viktorom Orbanom.

U delegaciji Crne Gore su još i ministarka ekonomije Dragica Sekulić i ministri vanjskih i unutrašnjih poslova Srđan Darmanović i Mevludin Nuhodžić.

Пратите нас на

Коментари27

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније