Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavila R.B. ]

24. 02. 2017. 18:15   >>  17:54 4

GENERALNI SEKRETAR OEBS

"Opozicija treba da se vrati u Skupštinu"

Opozicione stranke treba da se vrate u Skupštinu i tamo nastave borbu za ostvarivanje svojih političkih ciljeva, poručio je generalni sekretar OEBS-a, Lamberto Zanijer, na Zimskom zasijedanju Parlamentarne skupštine (PS) te organizacije, koje se održava u Beču.

Kako je saopšteno iz parlamenta, drugi dan učešća crnogorske delegacije, koju predvodi predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, na Zimskom zasijedanju PS OEBS-a, obilježili su bilateralni susreti na viskom nivou. 

Navodi se da je predsjednica PS OEBS-a, Kristina Mutonen, nakon sastanka izrazila zadovoljstvo veoma kvalitetnim razgovorom, i istakla da je veoma važno učešće Crne Gore i zajednički rad na rješavanju problema u regionu kao i svih drugih kojima se bavi PS OEBS-a. 

“Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer je, između ostalog, ponovio pozitivnu ocjenu pripreme i realizacije oktobarskih izbora i iznio čvrst stav da opozicione stranke treba da se vrate u Skupštinu i tamo nastave borbu za ostvarivanje svojih političkih ciljeva”, kaže se u saopštenju.

Brajović je, rezimirajući učešće na Zimskom zasijedanju PS OEBS-a, rekao da sagovornici imaju nepodijeljeni utisak uočljivog napretka Crne Gore u integracionim i reformskim procesima, i da spoljnopolitički prioriteti ka Evropskoj Uniji i NATO predstavljaju pravi izbor. 

Prema njegovim riječima, opšte je očekivanje da Crna Gora vrlo brzo bude novi član NATO organizacije, a da se put ka EU odvija bez ikakvih problema. 

“Što se unutrašnjih pitanja tiče, prepoznata je naša potreba da sistem reformišemo iznutra i da će naša dobrosusjedska politika i multinacionalni sklad biti nagrađeni u evropskim okvirima”, kazao je Brajović. 

Kako je naveo, opšti je zaključak da je organizacija parlamentarnih izbora u Crnoj Gori zvanično ocijenjena veoma pozitivno i da sve stranke treba zajednički da doprinesu reformskim i integracionim procesima Crne Gore. 

“Niko od sagovornika nije imao pozitivan stav o bojkotu parlamenta, smatraju da je Skupština jedino mjesto gdje treba voditi dijalog. Konačno, potvrđeno je da Crna Gora kao aktivni sudionik svih međunarodnih parlamentrarnih organizacija može značajno doprinijeti njihovom radu”, kazao je Brajović.

Tokom dana, organizovan je sastanak i sa šeficom njemačke delegacije i rizničarkom PS OEBS-a Doris Barnet, koja, kako se navodi u saopštenju, Crnu Goru smatra „srcem Evrope“. 

“Ona je izrazila čuđenje da i pored pozitivnog izvještaja ODIHR-a postoje političke partije koje osporavaju legitimitet izbora samo zato što oni nijesu pobijedili”, kaže se u saopštenju. 

Rad odbora PS OEBS-a tokom drugog dana Zimskog zasijedanja PS OEBS-a u Beču obilježila je rasprava na temu poštovanja ljudskih prava i ulaganja napora u obezbjeđivanju medijacije prilikom riješavanja gorućih sukoba. 

Bilo je, kako se navodi, riječi i o prevenciji sajber-terorizma, ulaganju napora na deeskalaciji aktuelnih sukoba u Ukrajini i ulozi žena na unapređenju dijaloga u mirovnim procesima. 

Stalnu delegaciju Skupštine Crne Gore pri PS OEBS-a, pored Brajovića, čine potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović i poslanici Aleksandra Vuković i Nikola Rakočević. 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније