Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.M.Lj. [ Pobjeda ]

26. 02. 2017. 08:12 >> 07:52
42

SERVER OCIJENIO

Jasna poruka Britanije, CG što prije u NATO

Velika Britanija uključivanjem u istragu oko terorističkog napada uoči izbora u Crnoj Gori šalje jasnu poruku SAD-u kao svom savezniku da je Moskva pretjerala i da Crna Gora mora ući što prije u NATO, kaže za Pobjedu profesor na američkom Univerzitetu Džon Hopkins i ekspert za Balkan Danijel Server.

 

“Informacije Velike Britanije o učešću Rusije u događajima uoči crnogorskih izbora otkrivaju da to što Rusija radi nije dobro. Međutim, čim Crna Gora uđe u NATO, Moskva će biti opreznija”, kaže sagovornik Pobjede.

Server kaže da još nema informaciju kada bi se mogla završiti ratifikacija u američkom Kongresu.

“Nemam razloga da vjerujem da postoji opozicija ratifikaciji crnogorskog Protokola u Senatu”, kaže Server.

O odnosima Crne Gore i Rusije Server kaže da je veoma teško održati dobre odnose sa zemljom koja je sponzorisala državni udar i napad na crnogorskog premijera.

“Za mene je logično da će zbog ove situacije Crnogorci zaključiti da je njihova najbolja odbrana u okviru NATO-a, uključujući i premijera, koji je bio meta ovog pokušaja državnog udara. Kad Crna Gora uđe u NATO, Moskva će biti opreznija”, kaže Server.

On je ponovio da nije zadatak Moskve da diktira da li će se održati referendum oko ulaska u NATO u Crnoj Gori.

“Vladimir Putin tvrdi da poštuje suverenost svake države. Trebalo bi onda da vodi politiku po standardima koje je sam postavio”, kaže Server.

On je ponovio da će ove godine Crna Gora biti nagrađena za hrabrost i upornost.

”Mislim da niko u Kongresu ne želi da uspori ratifikaciju zbog ruskog protivljenja, ali ostaje da se vidi šta će nova administracija učiniti. Nadam se da će željeti da pošalju Rusima vrlo jasan signal da vrata NATO-a ostaju otvorena za one koji su kvalifikovani i koji žele da uđu. Evropa - cjelovita i slobodna (što znači, između ostalog i dobrovoljno pridruživanje Alijansi) je dobra ideja”, kaže Server.

Пратите нас на

Коментари42

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније