Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

27. 02. 2017. 12:13 >> 14:06
4

MURATOVIĆ PORUČIO

Konkretnim potezima riješiti nezaposlenost

Nezaposlenost je gorući problem Nikšića i Crne Gore, ali je situacija slična u regionu i Evropskoj uniji, zbog čega je to jedan od najvećih izazova današnjice, kazao je kandidat za odbornika DPS-a Boris Muratović. Poručio je da se tim povodom moraju preduzeti kokretni potezi.

"U zemljama Zapadnog Balkana bez posla je dva miliona ljudi. U prerađivačkoj industriji u posljednjih sedam, osam, godina u EU je bez posla ostalo 3,5 miliona ljudi. U jednom broju članica EU nezaposlenost mladih dostiže 50 odsto. Nezaposlenost se nameće kao jedan od najvećih izazova današnjice", rekao je on.

Muratović je istakao da politički protivnici DPS-a, kada je taj problem u pitanju, upiru prstom na vlast.

"Njihova omiljena priča je ona o zatvaraju fabrika koje su zapošljavale hiljade ljudi, o dobrim starim vremenima ... Kao, oni bi to sačuvali da im je moglo biti da se dokopaju vlasti. Istina je sasvim nešto drugo. Oni na riječima imaju rješenje za sve probleme, ne samo nikšićke, nego i crnogorske i svjetske. Oni su ostali u prošlosti. Kao da su prespavali rušenje Berlinskog zida, ne vide da odavno nema socijalizma kao društvenog sistema, niti one Jugoslavije ... Zato se ne smijemo zavaravati. Što prije svi shvatimo da živimo novo vrijeme, naše vrijeme, biće nam svima bolje. To je prva pretpostavka za rješavanje realnih problema, pa i problema zapošljavanja", saopštio je on.

Muratović je rekao da je tehnika toliko napredovala da danas 350 ljudi u Željezari proizvodi godišnje koliko i 7.000 radnika nekada.

"Moramo pogledati istini u oči. Problem je tu, i niko sa strane neće doći da ga rješava. To moramo mi Nikšićani, zajedno s Vladom, s državom, koja je odabrala pravi strateški kurs. Crna Gora ide sigurnim korakom evropskim i evroatlantskim putem, što je već garancija izvjesnije budućnosti. Dotle, mi moramo preduzimati konkretne poteze. Za početak, zaustaviti školovanje kadrova koja po svojoj stručnoj kvalifikaciji ne odgovara potrebama savremene Crne Gore, niti sve zahtjevnijem međunarodnom tržištu rada. Potrebno je hitno s nadležnim institucijama oformiti stalne programe za sticanje novih znanja", objasnio je kandidat za poslanika DPS-a.

On je kazao da je se mogu organizovati kursevi stranih jezika na Filološkom fakultetu u Nikšiću, kao i da će u Tehnopolisu biti otvorena računarska radionica i kursevi.

"Postaraćemo se da oni budu besplatni za sve koji hoće da uče. Ovo su pretpostavke da se unaprijede kvalifikacije nezaposlenih. Ali je ključna stvar u unaprjeđenju ekonomskog razvoja našeg grada kroz preduzetništvo, kroz otvaranje mikro i malih preduzeća, i podsticanje poljoprivrednika za proizvodnju zdrave hrane. Vlada već ima definisane mjere za povoljnu kreditnu podršku, za beskamatne kredite za žene u biznisu i viskoškolce. Zajedno s Vladom, lokalna uprava će posebnu pažnju posvetiti visokoškolcima sa Fakulteta za sport i fizičku kulturu, kao i sa Filozofskog i Filološkog fakulteta", saopštio je Muratović.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније