Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 06. 2013. 15:40   >>  15:44 5

U BRATISLAVI

Vujanović: Na jesen poglavlja 23 i 24

Crnogorski predsjednik, Filip Vujanović vjeruje da će na jesen biti otvorena poglavlja 23 i 24, navodeći da je Evropska unija državni cilj koji obezbjedjuje platformu punog progresa demokratije i ekonomskog razvoja.

Vujanović boravi u Bratislavi, gdje učestvuje na Samitu predsjednika država centralne Evrope.

On je, govoreći na prvoj plenarnoj sesiji Samita kazao da je članstvo u EU spoljno-politički državni prioritet Crne Gore.

"Stoga sa punom posvećenošću radimo u procesu pristupnih pregovora. U njemu smo već zatvorili dva poglavlja, a vjerujemo da će ove jeseni biti otvorena dva nova 23 Pravosuđe i temeljna prava, kao i 24 Prvada, sloboda i bezbjednost", kazao je Vujanović.

Kako je rekao, napredak Crne Gore se doživljava kao ostvarenje najboljeg interesa, ali i evropskih aspiracija regiona zapadnog Balkana u cijelini.

Predsjednici Crne Gore i Srbije Filip Vujanović i Tomislav Nikolić podržali su danas aktivnosti vlada ovih država koje su u funkciji zajedničkih projekata i interesa, ocjenjujući da bi trebalo intenzivirati ekonomsku saradnju.

Vujanović, koji boravi u Bratislavi na Samitu predsjednika država centralne Evrope, pored Nikolića, razgovarao je sa predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem i predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojšom Radmanovićem.

Vujanović i Nikolić su istakli da podržavaju aktivnosti dvije Vlade u funkciji zajedničkih projekata i interesa, sa posebnim naglaskom na infrastrukturne projekte.

“Oni su ocijenili da treba intezivirati saradnju u svim prostorima ekonomije, imajući u vidu zajednički interes korišćenja svih resursa za obezjeđenje boljeg ekonomskog ambijenta”, kaže se u saopštenju iz kabineta crnogorskog predsjednika.

Vujanović je, nakon razgovora sa Josipovićem, rekao da je zadovoljan kontinuitetom konstruktivne i otvorene saradnje dvije države.

“Vujanović je, uz čestitke i poštovanje Hrvatskoj za skoro članstvo u EU, rekao da je to ogroman učinak te države i velika vrijednost regiona”, kaže se u saopštenju.

Vujanović je prihvatio poziv da bude gost Josipovića i da učestvuje na značajnom istorijskom skupu u Zagrebu.

“On je uvjeren da će Hrvatska i dalje biti važan promoter daljih integracija ovog prostora i saradnje, koja je otvorena, iskrena i potpuna”, navodi se u saopštenju.

Vujanović i Radmanović su, u razgovoru u Bratislavi, konstatovali da odnosi Crne Gore i BiH mogu biti primjer regiona.

Vujanović je istakao da u svim sferama postoje prijateljski i sadržajni odnosi, i da nema otvorenih pitanja. “Naglasio je da treba i dalje doprinositi unapređenju ekonomske saradnje”.

“Radmanović je rekao da je zadovoljan što Crna Gora napreduje krupnim koracima na putu ka evropskim i evroatlanskim integracijama, ocjenjujući da je njen napredak značajan i za cijeli region”, kaže se u saopštenju.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније