Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Damir Ramović/rtcg.me

08. 03. 2017. 19:32 >> 20:17

DARMANOVIĆ - ERJAVEC

Mir i stabilnost jedina šansa Z.Balkana

Tokom zvanične posjete Sloveniji, crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović kazao je da je su NATO i EU integracije strateški cilj Crne Gore bile i u referendumskoj kampanji te da su svi koji su glasali za nezavisnost znali to strateško opredjeljenje. Darmanović je, takođe, ponovio da će se pokušaj prevrata procesuirati na sudu. Kazao je i da, iako je zvanična Moskva negirala umiješanost, u tom periodu je bila jaka finasijska pomoć iz Rusije određenim strukturama.

Mir i stabilnost jedina su šansa Zapadnog Balkana, smatra crnogorski sef diplomatije i tu, prema njegovim riječima, Evropska Unija i NATO imaju ključnu ulogu. Njegov kolega Karl Erjavec, sa kojim se Darmanović sreo u Ljubljani, kazao je da je za stabilnost regiona neophodna integracija regiona u EU.

"Mi smatramo da tek onda kad sve zemlje Zapadnog Balkana budu u Uniji, region može biti potpuno stabilan“, kazao je Erjavec.

"Mir i stabilnost su jedina šansa Zapadnog Balkana. Ako ne reaguje EU i NATO, umiješaće se strani faktor“, poručio je Darmanović.

Strani faktor već se miješao u politički proces u Crnoj Gori, kaže Darmanović, ali ne može da govori sa kojih nivoa. Podsjetio je da su za organizatore događaja 16.oktobra osumnjičena dvojica pripadnika ruske bezbjednosne zajednice.

Upravo je, kaže slovenački šef diplomatije, na ministarskom sastanku članica EU, Federika Mogerini ukazala na tenzije na Zapadnom Balkanu. Tada je, kaže Erjavec, izdvojila Crnu Goru.

"U kontekstu tenzija u Makedoniji i BiH i odnosu Beograda i Prištine, Mogerini je izdvojila Crnu Goru kao faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu", kazao je Erjavec.

Crna Gora teži članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u kako bi vrijednosti koje važe u ta dva saveza preslikala u svoje društvo, kaže je Darmanović i u kontekstu podrške podsjeća da su svi oni koju su glasali za nezavisnost znali da je tada kao cilj postavljen članstvo u NATO i EU.

Darmanović je sa svojim domaćinima, između ostalih sa predsjednikom i premijerom Slovenije, razgovarao o ekonomskoj saradnji koja se, kazali su, može unaprijediti. Takođe najavili su i zajedničku sjednicu Vlada dvije države koja bi trebalo da se održi do kraja godine.

U razgovoru sa slovenačkim premijerom Mirom Cerarom, Darmanović je zahvalio za podršku crnogorskom evropskom i euroatlantskom putu. 

Kako je saopšteno iz Ljubljane, Cerar je izrazio zadovoljstvo što je Crna Gora skoro na cilju, što se tiče članstva u NATO i očekivanje da će naša zemlja i dalje napredovati u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom.

Darmanović i predsjednik Slovenije, Borut Pahor, složili su se da su odnosi dvije zemlje odlični u brojnim područjima i bez otvorenih pitanja.

Potvrdili su obostrani interes za dalje širenje političkih i ekonomskih odnosa.

"Predsjednik Slovenije je kazao da su tradicionalno prijateljske odnose dvije zemlje dodatno pospješili decembarska posjeta predsjednika Vujanovića u Ljubljani, njegov susret sa premijerom Duškom Markovićem na marginama Minhenske bezbjednosne konferencije, kao i današnji susret sa šefom crnogorske diplomatije", saopšteno je iz Pahorovog kabineta.

Slovenački predsjednik je ponovio podršku te države evropskom i euroatlantskom putu Crne Gore.

Darmanović se sastao i sa ministarkom odbrane Slovenije Andrejom Katič, potpredsjednikom Parlamenta Matjažom Horvatom, predsjednicima Odbora za vanjsku politiku i za poslove EU Jozefom Horvatom i Izidorom Shakerom Kamalom, kao i sa predsjednikom parlamentarne Grupe prijateljstva sa Crnom Gorom Urošom Priklom.

Nakon oficijalnih razgovora Darmanović je održao predavanje na Fakultetu društvenih nauka, Univerziteta Ljubljana, na temu "Crna Gora - nova uloga NATO-a na Zapadnom Balkanu": Predavanju su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, renomirani članovi slovenačke akademske zajednice, kao i brojni studenti.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније