Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 03. 2017. 08:21   >>  07:55 22

RAKČEVIĆ PORUČIO

Protesti da, ali ne protiv NATO

Predsjednik URA-e Žarko Rakčević poručio je da taj pokret neće učestvovati u nikakvim opozicioniom protestima, koje je najavio Demokratski front, a koji bi imali za cilj anti NATO djelovanje i destabilizaciju Crne Gore. Ipak, Rakčević gostujući u emisiji "Iz pravog ugla" na RTCG nije isključio zajedničke proteste sa DF-om.

"Može se desiti da idemo na proteste sa DF-om, ali sa vrlo preciznom platformom. Nećemo sigurno ići grlom u jagode. Moramo imati precizan koncept šta se hoće. Sve što je u smislu demokratizacije Crne Gore i sa DF-om da. Protesti sa DF-om nijesu isključeni, ali ne oni koji bi bili protiv NATO-a i u cilju destabilizacije Crne Gore", poručio je Rakčević.

Crna Gora, kako kaže, treba da bude u NATO-u i siguran je da će to biti završeno do kraja maja.

"Naše mišljenje je da je, s obzirom da je Crna Gora toliko podijeljena, trebalo organizovati referendum o članstvu u alijansi. Siguran sam da je na referendumu trebalo o tome odlučiti i da bi partije koje su za NATO odnijele pobjedu. Mi ćemo naći način da, u momentu kad se u parlamentu o tome bude odlučivalo, da li u holu skupštine ili na stepenicama, iskažemo stav naša dva poslanika da smo za NATO.", kazao je Rakčević.

Vladajuća većina, uz SDP koji je najavio da će oko tog pitanja biti u parlamentu, ima neophodnu i ubjedljivu većinu da podrži ulazak Crne Gore u NATO, ocijenio je lider URA-e.

Taj pokret, kako kaže, ne dijeli mnoge vrijednosti Demokratskog fronta.

"Iz DF-a su se čule neke stvari koje su nama neprihvatljive. U smislu da se prispituje državnost Crne Gore, saveza srpskih država, susreta sa Dodikom. Naši spoljnopolitički prioriteti su različiti. Mi smo za NATO, oni nijesu, mi smo za dobre odnose sa Rusijom, ali naša najvažnija spoljno politička adresa nije Moskva.", ocijenio je Rakčević.

Sa DF-om su ipak saglasni u ocjeni da izbori 16. oktobra nijesu bili slobodni. Zato treba, kaže Rakčević, formirati privremenu Vladu, na godinu - dvije koja bi demontirala ovaj nedemokratski sistem, a ne rušila Crnu Goru.

"Cilj je da zajednički dođemo do slobodnih i fer izbora, pa šta ko ponese na tim izborima. URA govori ne jednako miješanju sa strane, negiranju Crne Gore, ali isto tako ne mafijaškom čerečenju Crne Gore", rekao je Rakčević.

Na lokalnom nivou u Budvi i Kotoru funkcioniše koalicija sa Demokratskim frontom, sa mnogim problemima, ali funkcioniše, kazao je Rakčević i dodao da se, kao predsjednik stranke, ne kaje što je URA odlučila da bojkotuje nedavne izbore u Nikšiću.

"Trebalo bi se u opozicionoj politici oko bojkota izbora držati principijelnosti i imati jedinstven stav, a ne lelujanja kao do sada", rekao je Rakčević.

URA će početkom aprila donijeti odluku o izlasku na izbore u H.Novom. Rakčević je ponovio kako će se, nakon dvije godine, povući sa čela te stranke, ali će i dalje ostati u stranci.

"Dritan Abazović, koji bi trebalo da me naslijedi, je bogastvo naše partije", rekao je Rakčević. Raduje ga, posebno kao bivšeg predsjednika, novi kurs Socijaldemokratske partije.

Rakčević je oštro kritikovao ekonomsku politiku Vlade i DPS-a koja je, kako je ocijenio, uništila crnogorsku privredu. 

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније