Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

18. 03. 2017. 21:46 >> 21:30
10

KRIVOKAPIĆ SMATRA

NATO za CG stabilna luka

Crnoj Gori treba mirna promjena vlasti, po prvi put u njenoj istoriji, a krupne političke razlike će postojati i u demokratskom ambijentu, ali neće biti opterećene ćeranjima, najavama ratova i lovom na "izdajnike", ocijenio je lider Socijaldemokratske partije (SDP), Ranko Krivokapić.

Komentarišući nedavno održane lokalne izbore u Nikšiću, lider SDP-a je, u intervjuu za Monitor, kazao da su građani u slučaju bojkota opozicije bili do kraja izloženi nečasnim i protivzakonitim pritiscima.

"Izbori su pokazali da se urušava kula strahovlade DPS-a i da je sve više ljudi spremno da se suprotstavi nečasnim i protivzakonitim pritiscima. Njima su u slučaju bojkota cijele opozicije građani do kraja izloženi. Autokratija se sve više ogoljuje i to osjećaju građani. DPS lov na ljude nije uspio, jer je izlaznost manja od 45 odsto, a sve je to još umanjeno za 11 odsto nevažećih listića. Svaka autokratija gubi dodir sa realnošću i vremenom postaje farsična. Što je bliže kraju, postaje pomamnija i pokušaće biti nasilna", rekao je Krivokapić.

On smatra da je poziv premijera Duška Markovića opoziciji da uđe u Vladu simulacija i providna predstava za javnost.

"SDP je napustio tu Vladu u januaru prošle godine, kao što sam u londonskom "Ekonomistu" 2013. najavio da ćemo to uraditi nakon dobijanja poziva za NATO. Markovićevi pozivi su simulacija i providna predstava za javnost. Bolji njegovi poznavaoci bi rekli da građansku opoziciju zove kako bi se lakše odbranio od ratne retorike svog predsjednika. Možda smatra da bi mu i opozicija bila bliža od onih koje mu je bivši premijer postavio u Vladi. Već sam podsjetio da jedino u okupacione vlade niko neće", rekao je Krivokapić.

"DPS ima više nego fer ponudu opozicije"

On je ponovio stav opozicije da su vanredni parlamentarni izbori, koji bi se održali zajedno sa predsjedničkim narene godine, preduslov otpočinjanja rješavanja krize.

"Pet partija građanske opozicije su još u decembru formulisali Polazne osnove za prevazilaženje političke krize. Polazne osnove koje se suštinski temelje na ponavljanju izbora zajedno sa predsjedničkim u prvoj polovini 2018. Takav predlog je potpuno na tragu inicijalnog stava SDP-a osmišljenog odmah nakon izbora. Pristanak na ponovljene izbore je preduslov otpočinjanja rješavanja krize i dijaloga o uslovima za te izbore", kazao je Krivokapić.

Predsjednik SDP-a ističe da je ponuda opozicije fer.

"Onaj dio DPS-a koji ne želi destabilizaciju zbog političke, i nikad veće socioekonomske krize, ima više nego fer ponudu koja je i na tragu kompromisa o kojem govori Evropska unija. SDP zna da samodržačkom DPS-u ne odgovara stabilizacija već zavada u kojoj se kao dokazani lovci u mutnom najbolje snalaze. Njihova ratna retorika to najbolje potvrđuje. Ratni vođa koji nas je gurnuo u rat devedesetih opet priziva sukobe - krug se polako zatvara. Sada su na sreću ovdje prisutni naši međunarodni partneri. Oni iz DPS-a koji se ne boje zakona ne žele u posljednju bitku gubitnika, pa je jasno da su ratni poklici ništa drugo sem očajnički pokušaj odlaganja neminovnog", smatra Krivokapić.

"Specijalno tužilaštvo pred izazovom bez presedana"

Komentarišući istragu o planiranom terorističkom napadu na dan parlamentarih izbora u oktobru prošle godine, iza kojeg, prema tvrdnjama tužilaštva stoje ruski nacionalisti, Krivokapić je kazao da nema sumnje da postoji ruski uticaj u Crnoj Gori. On se nada da će naše pravosuđe, u javnom i kredibilnom postupku, otkriti šta se sve dogodilo 16. oktobra.

"Taj uticaj nije od juče, kako Pink Crnogorci žele predstaviti. Ruski uticaj je bio i 2011. kada se DPS politički zbratimio sa Putinovom Jedinstvenom Rusijom i tokom 2015. i 2016. u kojima su po zajedničkim saopštenjima imali intenzivne konsultacije. Taj uticaj je dio geopolitičkih pozicioniranja, a ostaje da se vidi sto se sve desilo 16.oktobra. To ce reći pravosuđe u javnom i nadam se kredibilnom postupku. Ono što znamo je da gaženjem Ustava ni Savjet za odbranu i bezbjednost, ni Vlada ni Vijeće za nacionalnu bezbjednost, ni poslije pet mjeseci nemaju zvaničan državni stav "o najvećem krvoproliću poslije drugog svjetskog rata " kako reče gospodin Vujanović", istakao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, u cijeloj priči ima "dva kolosjeka".

"Prvi - realan uticaj i težnje Rusije s jedne strane, posebno u finalu našeg NATO puta. Drugi kolosjek je brakorazvodna parnica DPS-a i Rusije, koju je po riječima ministra vanjskih poslova te zemlje Lavrova "rukovodilac Crne Gore izdao i iznevjerio obećanja", data tokom četvrt vijeka braka", kazao je Krivokapić.

On je poručio da će ulaskom u NATO Crna Gora ući u stabilnu luku, što će joj, kako je kazao, omogućiti da u savezu sa najdemokratskijim državama današnjice mirnije čeka rasplet globalne političko-ekonomske i bezbjednosne utakmice.

On je naglasio da je tužilaštvo pred izazovom da slučaj državni udar vodi profesionalno, "kloneći se zamki politizacije i ispunjavanja objavljenih političkih želja".

"I mi primjećujemo da je dobar dio javnosti značajno izgubio povjerenje u tužilaštvo i zato je na njemu poseban izazov da povrati kredibilitet. Jasno je kao dan da DPS temu državnog udara koristi kao mač kojim dijeli Crnu Goru i da lažljivo, kako samo oni to znaju, oponente nazivaju izdajnicima. Jasno je i da u tom podlom naumu brutalno zloupotrebljavaju i tužilaštvo i sve ostale institucije", ocijenio je Krivokapić.

"Učlanjenjem u NATO ubrzava se proces dekriminalizacije društva"

Šef SDP-a istakao da NATO štiti stabilnost i vladavinu prava, a to je, kako je kazao, postala stalna prijetnja DPS-u.

"Za nas izvorne evroatlantiste NATO članstvo je nagrada, a za kriminalizovane strukture u DPS-u dolazeća kazna. Zato je to pogrešan utisak koji Pink mediji pokušavaju stvoriti da NATO dugoročno štiti DPS. NATO je u svim državama nakon učlanjenja ubrzao procese dekriminalizacije društva. Pogledajte što se desilo u Hrvatskoj par mjeseci nakon članstva. Premijer je ušao u kazneni postupak koji još izdržava. Upečatljivi su primjeri i Slovenije i Rumunije u kojima je borba protiv korupcije na najvišem nivou znatno ojačana nakon ulaska u Alijansu. U tim državama su u godinama nakon NATO-a ceh korupcije platili i najviši državni funkcioneri - nekadašnji premijera ovih zemalja", naglasio je Krivokapić.

Tenderska komisija je završila pregovore sa poljskom kompanijom OT Logistik o prodaji 30 odsto akcija Luke Bar, čemu se SDP protivi, tvrdeći da je suludo gubiti kontrolu u državnom preduzeću koje pravi profit. Podsjetimo, SDP je više puta optuživao Specijalno državno tužlaštvo da se ne bavi navodnim sumnjivim privatizacijama važnih preduzeća.

"Upozoravamo i podsjećamo tužilaštvo da rješava afere za koje postoje najozbiljnije sumnje, a negdje već i dokazi, o umiješanosti bivših ili sadašnjih zvaničnika DPS-a ili njihovih tajkuna. Telekom, "Limenka", Solana, Zlatica, Carine, Bazar, Domen .me, samo su neke od njih, a rezultata nedopustivo dugo nema. Ili kao u slučaju Solane su negativni, što dodatno osnažuju glas onih koji nemaju povjerenje u SDT. Luka Bar je klasičan monopol koji u svakoj zemlji odbacuje ogroman profit. Poznat je stav SDP da takvi monopoli moraju ostati u državnom vlasništvu. Znamo da već odavno oni koji prodaju državnu imovinu su, u svim važnim transakcijama, makar i djelimično i novi vlasnici. Prodavac i kupac su dva imena a jedan čovjek u tim igrama", kazao je Krivokapić.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније