Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 03. 2017. 16:13 >> 15:51
5

BRAJOVIĆ OCIJENIO

CG mikromodel Evropske unije

Crna Gora je mikromodel Evropske unije kao država u kojoj živi više nacija i u kojoj se ravnopravno slave praznici tri konfesije, poručio je predsjednik parlamenta, Ivan Brajović.

On je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, učestvovao danas na XI konferenciji predsjednika parlamenata malih evropskih država u San Marinu.

Brajović je u svom obraćanju učesnicima Konferencije istakao da migrantska kriza, rast terorizma i ekstremizma, spori oporavak od posljedica ekonomske krize, te pitanje klimatskih promjena, umjesto da budu poziv na intenzivnu saradnju i proaktivan pristup svih međunarodnih aktera u cilju njihovog prevazilaženja, proizveli su, kao domino efekat, ekspanziju nacionalizma, populizma i političkog autizma.

On je naglasio da male države sa svim svojim posebnostima i specifičnim istorijskim iskustvom imaju značajnu posredničku ulogu u revitalizaciji fundamentalnih vrijednosti razvijenog demokratskog svijeta i ideje evropskog jedinstva i da bez inkluzije i solidarnosti u prevazilaženju zajedničkih problema ne može biti ni uspješne evropske politike, niti uspješne Evrope.

„Mi u Crnoj Gori poklanjamo posebnu pažnju njegovanju društvenog koncepta koji podrazumijeva multietnički i multinacionalni, multikonfesionalni i multikulturalni sklad. Kao država u kojoj živi više nacija i u kojoj se ravnopravno slave praznici tri konfesije, Crna Gora je svojevrsni mikromodel Evropske unije“, istakao je Brajović.

Govoreći o odnosu mediteranskih zemalja, Brajović je kazao da je stabilnost Mediterana u direktnoj vezi sa stabilnošću Evrope i da je neophodno sprovesti neodložne mjere u cilju jačanja bezbjednosti i stabilnosti, kroz čvršće povezivanje i bližu saradnju.

Prema njegovim riječima, od velikog značaja je proces razmjene ideja i pokretanje različitih inicijativa, koje se odnose na pitanja očuvanja mira i stabilnosti, održivog razvoja, kulturne razmjene, vladavine prava, migracija i socijalne integracije imigranata.

„Smatram da je današnja konferencija prilika da mi, kao predsjednici parlamenata malih evropskih zemalja, potvrdimo spremnost da, u komunikaciji sa svojim kolegama iz evropskih i vanevropskih zemalja, radimo na obezbjeđivanju podrške parlamenata prevazilaženju ovih, za stabilnost Evrope i svijeta, suštinskih pitanja. Vjerujem da ćemo se na ovaj način, preuzimajući svoj dio odgovornosti, potvrditi kao relevantni politički činioci u evropskom kontekstu i doprinijeti reafirmaciji Evrope kao jednog od ključnih aktera u globalnoj političkoj areni“, istakao je Brajović.

U okviru jedne od sesija razmatrana su pitanja iz oblasti turizma i kulture, imajući u vidu da male evropske zemlje baštine slična kulturološka iskustva, te da posebnu vrijednost čini upravo koncentrat različitih kulturnih uticaja na malom prostoru.

Brajović je ocijenio da na ovim poljima postoje višestruke mogućnosti za saradnju, razmjenu i učvršćivanje partnerstva malih država.

On je istakao da u svijetu okupiranom fobijama, upravo kultura i turizam postaju promoteri uspješnih politika inkluzije i afirmacije različitosti.

To je, smatra Brajović, najbolji put suprotstavljanja nacionalističkim i populističkim politikama koje nude naizgled jednostavna i laka, a suštinski neodrživa i potencijalno opasna rješenja. 

Predstavnici parlamenata malih evropskih država su na kraju usvojili Zajedničku deklaraciju, koja sadrži ključne aspekte i zaključke sa konferencije.

Tokom boravka u San Marinu, predsjednik Brajović je imao bilateralne sastanke sa predsjednikom Parlamentarnog komiteta San Marina Paskvalom Valentinijem i zamjenikom predsjednika Parlamenta Malte Vinsentom Galeom.

Tokom sastanka sa Galeom Brajović je zahvalio na kontinuiranoj podršci Malte evropskoj perspektivi Crne Gore i izrazio uvjerenje da će se ona dodatno intenzivirati tokom malteškog predsjedavanja Savjetom EU koje je u toku.

„Brajović je ocijenio da postoji prostora za razmjenu iskustva na planu legislative, kao i unaprijeđenja turističkog proizvoda i sprovođenja eko-standarda“, navodi se u saopštenju.

Posljednji dan XI konferencije malih evropskih država, Brajović će iskoristiti za nove bilateralne susrete i razmjenu iskustava sa predsjednicima parlamenata država koje imaju manje od milion stanovnika. 

Ovogodišnju Konferenciju malih evropskih država obilježile su diskusije na temu geopolitičke situacije i uloge malih država kada je riječ o humanitarnoj krizi, prednostima i ograničenjima malih država u međunarodnim odnosima kao i o kulturi i turizmu kroz istoriju. 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније