Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dan; Objavio: I. P. ]

24. 03. 2017. 09:48   >>  09:24 12

DANILOVIĆ SMATRA

Novi izbori izlaz iz krize

Opozicione partije trebalo bi da se na nivou lidera dogovore da li postoje uslovi za učešće u bilo kom izbornom procesu, uključujući i lokalne izbore u Herceg Novom, prije nego što vlast prihvati uslove opozicije, kazao je predsjednik Izvršnog odbora Demosa Goran Danilović.

Govoreći o zaoštravanju političke krize i o tome što vlast ignoriše zahtjeve opozicije, naveo je da poziv na dijalog nije puka forma niti predstavlja bilo kakvu ozbiljnost ako je u suštini prazan kao i prazni papir koji se nudi.

"Vlada nije na visini zadatka. Od kraja prošle godine imamo zbunjujuću situaciju u kojoj predsjednik Vlade najavljuje godinu kompromisa, a bivši premijer Milo Đukanović goni izdajnike širom Crne Gore. Time nanosi nemjerljivu štetu Crnoj Gori i njenoj unutrašnjoj političkoj i ekonomskoj stabilnosti. Dakle, izuzev najave da će dijaloga biti, od toga nema ništa, kriza se produbljuje, otvoreni su frontovi prema političkim protivnicima. Ne naslućuje se civilizovan rasplet u kojem bi se izvršna vlast ponašala kao servis, a ne kao neko ko vlada diktatima i dekretima", rekao je Danilović za Dan.

Upitan kako opozicija treba da djeluje dalje u takoj situaciji, kazao je da je "nepristajanje opozicionih partija na šminkanje demokratije i na to da uđemo u parlament prije nego što se definitivno razjasni šta se desilo na dan izbora i kad ćemo dobiti novi izborni proces mudar potez, koji naizgled zateže situaciju, a suštinski pomaže da se ona riješi".

"Prvi put od kako učestvujem u politici ili je pratim, opozicija ima jedan sasvim pristojan politički, ljudski i građanski zahtjev. Tražimo poštene izbore da bi kriza bila riješena. Tražimo poštene izbore i fer uslove za njihovo održavanje. Vlast se plaši izbora. Ne žele izbore jer znaju da su jedva obezbijedili većinu u parlamentu, koju zovem stražarskom i mislim da taj termin potpuno odgovara. Vlast se plaši i referenduma, dakle svakog izjašnjavanja građana. A svjesni su da se ne može nastaviti, makar ne tako dugo, sa krnjim parlamentom, a osvajati jedno po jedno pregovaračko poglavlje u procesu evropskih integracija. Zahtjev opozicije nije rušilački, on je u skladu sa Ustavom. Mislim da je najjeftinije i za Crnu Goru najsrećnije rješenje pošten izborni proces na svim nivoima u jednom danu i dogovor oko našeg zahtjeva. Ako je to mnogo, ne vidim na koji način vlast misli da postigne kompromis", istakao je Danilović.

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније