Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

28. 03. 2017. 13:48 >> 13:23

PEJOVIĆ U H.NOVOM

Napredak u korištenju evropskih fondova

Opština Herceg Novi je u posljednje dvije godine značajno unaprijedila kapacitete za bavljenje evropskim fondovima i na taj način osigurala dodatnih gotovo milion eura za razne aktivnosti iz domena evropskih poslova, ocijenjeno je tokom sastanka ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića s potpredsjednikom hercegnovske Opštine Draganom Jankovićem.

"Kroz program koji Crna Gora ima s Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom, Herceg Novi povukao pola miliona eura za dva značajna projekta unapređenja turističke ponude na Kanli kuli, kroz 3D vizuelizaciju i najnovije muzejske tehnologije, kao i izgradnju avanturističkog parka na Orjenu. Pored toga, kroz program Evropa za građane, Herceg Novi je obezbijedio gotovo 400 hiljada eura za projektne akivnosti povezivanja s drugim evropskim gradovima, razne seminare, međunarodne forume i javne kampanje za teme od značaja za građane", saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.

Pejović je iskazao zadovoljstvo što je izgradnjom kapaciteta za bavljenje evropskim fondovima, Herceg Novi uspio privući i sredstva drugih donatora, poput UNDP-ja i Japanske ambasade.

On je poručio da su, u narednom sedmogodišnjem periodu, prilike za prekogranično i transancionalno povezivanje Opštine Herceg Novi s regionalnim i evropskim partnerima brojne, i posebno ukazao na mogućnosti koje se pružaju u okviru programa s Italijom i Albanijom gdje je na raspolaganju 25 miliona eura i budućim programima kao što su Dunavski i Jadransko–Jonski.

"Potpredsjednik Opštine Dragan Janković je istakao da je angažovanje lokalnih zajednica motiv više za aktivniju ulogu lokalnih struktura i stanovništva. Istakao je važnost jačanja kapaciteta, kako za pripremu uspješnih projekata i apliciranje na pozive u okviru pretpristupnih fondova, tako i za njihovu uspješnu realizaciju. Poručio je da aktivna lokalna uprava predstavlja okvir za ubrzanje integracije čiji je prevashodni cilj smanjivanje postojećih razlika, povećanje nivoa razvijenosti prekograničnih regiona, kao i unapređivanje sveukupnih kulturnih, socijalnih, ekoloških, obrazovnih, zravstvenih i naučnih perspektiva među lokalnim i regionalnim zajednicama", kazali su iz Ministarstva.

Tako, na sastanku je bilo riječi o ulozi lokalnih samouprava u procesu pristupanja i pripremi za buduće članstvo u EU.

"Ministar Pejović je posebno ukazao na ulogu lokalnih samouprava i obaveza Opštine Herceg Novi u dijelu sprovođenje obaveza iz poglavlja 27. Životna sredina, koje predstavlja jednu od najzahtjevnijih politika Evropske unije u procesu pristupnih pregovora", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније