Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 03. 2017. 08:26   >>  08:01 22

PUT CG U NATO

Lukovac: Rusi će tražiti referendum

Bivši šef diplomatije Branko Lukovac ocijenio je da je odluka Senata Sjedinjenih Američkih Država da ratifikuje Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, očekivana i da je veoma dobro da je to urađeno.

"Nadali smo se da će ona biti donijeta za vrijeme prethodne administracije, a onda smo pomalo strahovali od ocjena o NATO-u iz predizborne kampanje gospodina Trampa. Zaista je izvanredno što je odluka donijeta uz samo dva glasa protiv, dakle ogromnom većinom, tako da će se uskoro završiti taj proces koji je veoma uspješno vodila naša Vlada", rekao je Lukovac sinoć u emisiji "Iz pravog ugla" RTCG.

Crnoj Gori, kako je ocijenio, sada predstoji da u Skupštini donese odluku o ulasku u NATO.

"Ja sam ranije smatrao da na referendumu treba donijeti tu odluku, međutim kako su se u prethodne dvije godine pojavile prijetnje iz Rusije, mislim da više nema uslova za slobodno izjašnjavanje na tom referendumu i smatram da sada odluku treba donijeti u Skupštini", naveo je Lukovac.

Kako je ocijenio, grubi pritisci i miješanje u unutrašnje odnose u Crnoj Gori od strane Rusije su doprinijeli da države članice NATO-a ubrzaju ratifikaciju Protokola sa našom državom.

"Mislim da je sada i Rusiji jasno da nije uspio pokušaj zaustavljanja puta Crne Gore u NATO i da je proces doveden do kraja. Ja mislim da će se još pokušati da izvrši pritisak da se organizuje referendum o tom pitanju", kaže Lukovac.

Crna Gora mora, kako navodi, biti zainteresovana za nastavljanje tradicionalnih prijateljskih odnosa sa Rusijom i treba sa naše strane pokrenuti inicijativu o prevladavanju krize u odnosima Crne Gore i Rusije.

Lukovac predlaže da se iz Crne Gore uputi inicijativa za održavanje sastanka na što višem nivou, kako bi pokušali riješiti aktuelnu situaciju u odnosima dvije zemlje.

Moralo se sa mnogo pažnje i delikatnosti odnositi prema svim odlukama prema Rusiji, rekao je bivši šef diplomatije.

"Crna Gora je morala dobro da razmisli prije nego što je uvela sankcije Rusiji, jer mislim da nijesmo bili obavezni na to, s obzirom da još nijesmo članica Evropske unije", ocijenio je Lukovac.

Bivši šef diplomatije očekuje da se na sudu rasvijetli pokušaj terorizma na dan izbora 16. oktobra i utvrdi stepen involviranosti Rusije u dešavanja u Crnoj Gori.

 

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније