Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Portal Analitika, Objavio: I. P. ]

30. 03. 2017. 08:08 >> 07:47
13

GJENERO OCIJENIO

"Nema nove Jalte na Balkanu"

Hrvatski politički analitičar Davor Gjenero smatra da je odluka američke administracije, da uprkos deklarisanoj skepsi prema NATO savezu podrži pristupanje Crne Gore, jasna poruka Rusiji da nema neke "nove Jalte na Balkanu".

"Jasno je da pristupanjem Crne Gore NATO savezu definitivno propada koncept koji je početkom godine u Beogradu predstavio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, o stvaranju nekakvog bloka četiri neutralne države na Balkanu, među kojima bi Srbija bila prethodnica", kazao je Gjenero.

Upitan da li očekuje da se nakon učlanjenja u NATO zemlje Alijanse više zainteresuje za unutrašnjo-politička pitanja i da više otvore oči za pitanja korupcije i kriminala, on je kazao da Crna Gora ni po čemu nije izuzetak na Balkanu, osim toga što u njoj dosad nije sprovedena "druga smjena vlasti", što je ključno za razvoj demokratije, ali i za suzbijanje sistemske korupcije.

Kako je dodao, NATO neće tražiti otvaranje vojnih baza u Crnoj Gori, a u tom smislu bi Albanija bila atraktivnija od Crne Gore.

Govoreći o načinu odluke za članstvo u NATO, Gjenero je rekao naveo primjer Hrvatske: "Kad se u Hrvatskoj raspravljalo o mogućnosti raspisivanja referenduma o članstvu u NATO savezu, tadašnji predsjednik Ustavnog suda, jedan od najboljih hrvatskih ustavnih pravnika, profesor Smiljko Sokol, ustvrdio je da je u Hrvatskoj već višekratno sproveden referendum o pristupanju NATO-savezu, samo da je on bio 'skriven'. Naime, glasajući za stranke koje podržavaju članstvo u NATO, i dajući im dvotrećinsku parlamentarnu većinu, građani su sudjelovali u svojevrsnom 'skrivenom referendumu', a budući da je proces pristupanja NATO trajao tokom mandata dvije ili tri administracije, taj je 'skriveni referendum' bio višekratno sproveden".

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније