Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.M.Lj.

30. 03. 2017. 09:55 >> 09:31
30

IVANČEVIĆ PORUČIO

Protivnici CG izgubili posljednju bitku

Ulaskom Crne Gore u NATO nekadašnji protivnici obnove nezavisnosti, a sada protivnici NATO integracija, moraju biti svjesni da je za njih izgubljena i posljednja bitka vraćanja Crne Gore u prošlost, saopštio je predsjednik Crnogorske Dragan Purko Ivančević. Smatra da u narednom periodu svoju šansu treba da iskoristi građanska opozicija.

Prema njegovim riječima, činjenica da je Senat SAD-a ratifikovao pristupni protokol za ulazak Crne Gore u NATO ubjedljivo nam govori da će naša zemlja biti punopravan član ovog saveza već na njegovom majskom zasijedanju.

“I ovoga puta će se majske zore smiješiti Crnoj Gori, kao u vrijeme referenduma o obnovi nezavisnosti, s tim što će ove majske zore Crnoj Gori širom otvoriti vrata sasvim novog civilizacijskog kruga kojem, nažalost, nikada nijesmo pripadali. Kako god gledali na ovu važnu činjenicu, ne može se ignorisati okolnost da je velika privilegija ući u krug 28 najrazvijenijih zemalja na svijetu”; navodi se u saopštenju Ivančevića.  

Ulaskom Crne Gore u NATO alijansu, prema riječima Ivančevića, i unutrašnje tenzije će izgubiti na značaju jer i protivnici ovih integracija dobro znaju da se “glavom kroz zid ne može”. Sadašnja euforija ovih političkih snaga, nakon maja dovešće se u normalu, baš onako kako je to bilo i nakon referenduma 2006. godine.

“Ovakvim epilogom, nekadašnji protivnici obnove nezavisnosti, a sada protivnici NATO integracija, moraju biti svjesni da je za njih izgubljena i posljednja bitka vraćanja Crne Gore u prošlost. Njima i njihovoj SPC ostaje na izbor kako će se adaptirati na nove civilizacijske standarde bez primisli da će ikada više moći nauditi Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Pristupanje NATO-u uticaće, kako je rekao, i na aktuelnu vlast.

“Splasnuće veoma brzo i nova euforija aktuelne vlasti jer joj međunarodna zajednica više nikada neće gledati kroz prste, kako je to radila tokom ovih integracija. Obilje unutrašnjih problema i očekivani pritisak spolja natjeraće ovu vlast da počne izgrađivati Crnu Goru kao demokratski uređeno društvo. Tada će im biti jasnije nego danas da nije prihvatljiv parlament bez opozicije i da 16. oktobar ipak nije bio dan kada smo bili najslobodniji da biramo svoje predstavnike za parlament”, kazao je predsjednik Crnogorske.  

On smatra da u narednom period  građanska opozicija mora da iskoristi svoju šansu, svoju snagu i uticaj na procese koji slijede.

“Politička kriza se rješava dogovorom o prijevremenim izborima u razumnom roku i vraćanjem opozicije koja prihvati takve uslove u parlament. Mi u Crnogorskoj dobro znamo da će Crna Gora sjutra biti onakva za kakvu se sada budemo borili i zato pozivamo svu građansku opoziciju, kojoj i sami pripadamo, da pametno odgovori izazovima vremena koje slijedi jer zajednički odgovor na postojeću političku krizu mora biti dogovor za budućnost Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари30

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније