Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

30. 03. 2017. 12:46 >> 19:14
31

DARMANOVIĆ VJERUJE

Rusi će i dalje dolaziti u CG

Ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović, siguran je da će ruski turisti nastaviti da dolaze u Crnu Goru i da nesuglasice dvije države oko NATO-a neće ozbiljnije uticati na tu ekonomsku granu.

Darmanović je, na pitanje da prokomentariše kampanju ruskih medija u cilju odvraćanja ruskih turista od dolaska na ljetovanje u Crnu Goru, naveo da političke kampanje protiv ekonomske saradnje nikad ne daju dobre rezultate.

Kako je rekao, desetine hiljada ruskih turista svake godine posjeti Crnu Goru: "Oni su bili i sada su dobrodošli u Crnu Goru i mogli su da se uvjere u ljepote naše zemlje i naše gostroprimstvo".

"Sigurni smo da će i ruski, kao i drugi turisti nastaviti da dolaze u Crnu Goru i na Jadransko more i da naše sadašnje političke nesuglasice sa Rusijom oko našeg članstva u NATO neće ozbilnije uticati na ovu ekonomsku granu", kazao je Darmanović.

Darmanović je, nakon sastanka sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Luksemburga, Žanom Aselbornom, naveo da Luksemburg podržava Crnu Goru u evropskim i NATO integracijama.

Darmanović je dodao da je Luksemburg značajno pomogla Crnoj Gori i u ekonomskim problemima.

"Nas vezuje i činjenica da u Luksemburgu živi oko osam hiljada naših sunarodnika", rekao je Darmanović.

Darmanović je ocijenio da je odnos dvije države prijateljski.

"Radićemo na uspostavljanju avio linije na relaciji Podgorica – Luksemburg, jer je za to veoma zainteresovana jedna luksemburška kompanija", saopštio je Darmanović.

Na pitanje da prokomentariše pokušaj državnog udara na izborima u Crnoj Gori koji su održani 16. oktobra, Darmanović je naveo da je istraga u toku.

"Specijalni tužilac za organizovani kriminal treba da finalizira procedure. Treba podići optužnice protiv ljudi za koje smatra da su počinili ovo krivično djelo ili, ako se to ne desi, odustati od slučaja", saopštio je Darmanović.

Kako je rekao, ako dođe do podizanja optužnice, suđenje će biti otvoreno.

Aselborn kazao je da je, u okviru luksemburškog programa podrške između 2000. i 2014. godine, na Crnu Goru potrošeno 42 miliona eura.

"Nastavićemo da pružamo tehničku pomoć Crnoj Gori kako bi se bolje razumijelo zakonodavstvo Evropske unije (EU)", poručio je Aselborn.

Kako je kazao, Luksemburg bi mogao da uloži još dodatnih napora kako bi se unaprijedila saradnja sa Crnom Gorom u oblasti turizma.

"Imate divna mjesta na vašem primorju koja odlikuju sunčano vrijeme i divno more, nedaleko od Podgorice, i zato sam tražio od kolege Darmanovića da razgovara ambasadorom kako bi uspjeli u budućnosti uspostaviti saradnju u smislu direktnih letova iz Luksemburga za Crnu Goru", saopštio je Aselborn.

On je ocijenio da je to što je u kratkom vremenskom Crna Gora otvorila 26 od 35 poglavlja u procesu pristupanjaja EU jako dobro.

"Ne znam kada će Crna Gora postati članica EU, ali mislim da je veoma blizu i da bi to moglo da se desi između 2020. i 2022. godine", naveo je Aselborn.

Prema njegovim riječima, u nekim geografskim područjima evropske teritorije biti članica Alijanse veoma je bitno postignuće.

"Jer se to vidi kao garancija da neće biti novog rada", rekao je Aselborn.

Prilog Saške Sjekloće, TVCG

Пратите нас на

Коментари31

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније