Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 06. 2013. 12:47   >>  12:47

SARAĐIVATI SA VDT

Milić: Rad Anketnog odbora biće težak

Rad Anketnog odbora za rasvjetljavanje okolnosti u vezi sa aferom Snimak biće težak i opterećen predrasudama, ali bi trebalo da ima za posledicu podizanje optužnica protiv osoba koje su u nju bile uključene, ocijenio je lider Socijalističke narodne partije Srđan Milić.

On smatra da je Anketni odbor model putem koga će biti rasvijetljene činjenice vezane za aferu Snimak i urađene jasne i nedvosmislene preporuke da se takve i slične metode pritiska na građana i zloupotreba državnih resursa ne smiju ponoviti.

 

 

Milić smatra da će rad člana Ankentnog odbora biti izuzetno težak, opterećen predrasudama i pojedinačnim željama da se od tog procesa pokuša napraviti model ostvarivanja partikularnih partijskih benefita.

“Trebalo bi očekivati da se periodično razmjenjuju informacije izmedju VDT-a i Anketnog odbora, što bi za očekivanu posljedicu trebalo imati podizanje optužnice u odnosu na aktere afere Snimak”, rekao je Milić u intervjuu agenciji MINA.

On je ocijenio da su rad Radne grupe za izborno zakonodavstvo i Anketnog odbora komplementarni procesi.

“Radna grupa ima zadatak da se bavi budućnošću, odnosno, sa jedne strane, kreiranjem normativnih rešenja kojima će se osigurati puna demokratičnost izbornog procesa a sa druge, ostvarivanjem punog uvida u aktivnosti nadležnih državnih organa za rješavanje po zahtjevima građana od kojih zavisi sticanje, ostvarivanje ili prestanak biračkog prava”, rekao je Milić.

Kako je kazao, informacije koje su bile dostupne javnosti vezano za aferu Snimak, ali i neke slične afere, najbolji su dokaz zbog čega građani Crne Gore nemaju poverenja u izborni proces.

“Metode pritiska na građane i zloupotrebe državnih resursa nemaju ništa zajedničkog sa slobodnim i demokratskim izborima. Zbog svega navedenog odgovornost je na članovima Anketnog odbora da odmah, bez bilo kakvih rezervi, osude ovakva ponašanja”, poručio je Milić.

On smatra da će izuzetno važna biti i uloga medija, koji bi, kako je rekao, trebalo snažno da promovišu jasno definisani cilj formiranja tog Odbora, “nasuprot mogućnostima upoznavanja javnosti ko je kome šta rekao na zatvorenim sjednicama Odbora”.

“Ubijeđen sam da, ukoliko ovaj drugi princip bude dominantan, Anketni odbor neće imati uspješan rad”, dodao je Milić.

Prema njegovim riječima, Radna grupa još nije zakazana zbog proceduralnih razloga koji će biti otklonjeni u utorak na redovnom zasjedanju Skupštine.

“Prije toga, zakazao sam posebnu sjednicu Kolegijuma Predsjednika SNP-a u proširenom sastavu sa svim predsjednicima opštinskih odbora i predsjednicima, sekretarima i članovima Državne i opštinskih izbornih komisija za nedjelju, kao i pozvao na sastanak članove Radne grupe iz redova Demokratskog fronta, Pozitivne i SNP-a u ponedjeljak”, rekao je Milić.

On, kako je kazao, bez obzira na činjenicu da se kasni sa početkom i ne želeći da ulazi u to da li su se proceduralni problemi mogli izbjeći ili ne, smatra da imaju dovoljno vremena da jednim kvalitetnim radom obezbijede ostvarenje cilja zbog kojeg je i Radna grupa i formirana.

“Slažem se da su dosadašnja iskustva vezana za predloge zakona koje je SNP predlagao, izuzetno nepovoljna. Međutim, ukoliko se neko nada da ce se takva praksa nastaviti poručujem mu da slobodno, bez čekanja, podnese ostavku na članstvo u Radnoj grupi”, rekao je Milić.

Kako je rekao, u vezi sa tim, u više navrata je sa relevantnih adresa iz međunarodne zajednice i poslata poruka da ne smije biti ni sa jedne strane opstrukcije ostvarivanja funkcije zbog koje je i Radna grupa formirana.

“Zbog toga, Radna grupa će, što je moguće hitnije, uspostaviti direktan kontakt sa predstavnicima Venecijanske komisije i OEBS/ODIHR-a, kako bi imali priliku da u konačnom dobijemo i njihova mišljenja oko ponuđenih rešenja izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva”, naveo je Milić.

Prema njegovim riječima, paritetan sastav Radne grupe biće obezbijeđen i kod direktne komunikacije sa predstavnicima Evropske unije. “I treće, imamo već i referentne organizacije civilnog društva koje nude svoje predloge tako da ćemo, ubijeđen sam u to, imati podršku od svih segmenata crnogorskog društva”.

Milić je saopštio da će članovi Anketnog odbora iz redova SNP-a uraditi sve što je u njihovoj moći da se ne ponovi, kako je kazao, skandal sa fijaskom Anketnog odbora oko Telekoma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније