Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda; Objavio: O. Z. ]

10. 04. 2017. 08:35   >>  08:10 9

JASAVIĆ ISTIČE

Društvu je potrebna katarza

Našem društvu je potrebna katarza, što je nemoguće postići bez jasne kadrovske diferencijacije u Demokratskoj partiji socijalista kao najjačoj i najozbiljnijoj parlamentarnoj partiji, bez promjene sistema vrijednosti i smjene generacija, kaže u intervjuu Pobjedi predsjednica Pozitivne Azra Jasavić. Ona je najavila kongres Pozitivne 26. maja objašnjavajući da očekuje oporavak partije i njeno snaženje pred naredne parlamentarne izbore.

Ona dodaje da je bojkot parlamenta dio strategije proruske opozicije u anti-NATO kampanji koja je već preko dvije godine na sceni.

„Prvi protesti Demokratskog fronta su tu kampanju ozvaničili. Nezavidna ekonomsko socijalna situacija u zemlji bila je maska za kamufliranje stvarnih ciljeva protesta i pogodno tlo za veća okupljanja građana za smjenu vlasti. Novija podrška Socijaldemokratske partije bojkotu parlamenta je bezuspješan pokušaj distanciranja ove partije od Demokratske partije socijalista, sa kojom je u osamnaestogodišnjoj koaliciji do temelja devastirala privredu Crne Gore, stvarajući pogodno tlo za korupciju na visokom nivou i cvjetanje organizovanog kriminala. Sistem vrijednosti koje su ustanovile DPS i SDP ulaskom zemlje u NATO postaće prošlost. Zato SDP pokušava da utekne sa nasukanog broda kojim je oko dvije decenije zajedno sa DPS upravljala”, smatra Jasavić.

Naglašava da opozicionari moraju da budu u parlamentu kad se bude odlučivalo o članstvu u NATO.

“Posebno one partije koje se programski zalažu za NATO. Ko tog dana ne bude u parlamentu, neka ne priča o zapadnoevropskim vrijednostima bajke, već neka se otvoreno stavi u službu proruske opozicije. Svi koji ne budu u parlamentu nijesu za NATO i jesu proruska opozicija u službi Putina i zvanične Moskve. Stvari treba u ovako važnim momentima za sudbinu zemlje nazvati pravim imenom. To su one snage koje vuku Crnu Goru natrag, a ne naprijed i tu nema dileme. Bilo kakvi izgovori onih koji su tobož za NATO a ne budu toga dana u parlamentu, neće moći proći, jer je jasno da su već u čeljustima proruske opozicije i da će igrati po njihovom diktatu, kako tog dana tako i ubuduće, a to je suprotno stvarnim interesima nezavisne i suverene Crne Gore, njenom ekonomskom prosperitetu, vladavini prava i boljem životnom standardu svih građana”, navodi ona.

Kaže da će, nakon ulaska Crne Gore u NATO, biti nastavljen opozicioni bojkot sa ciljem da se dodatno izvrši pritisak na DPS da se raspišu vanredni parlamentarni izbori.

“Posmatrajući sadašnju vlast, uočava se jasan deficit vitalnosti za ozbiljno argumentovano suprotstavljanje zahtjevima opozicije i letargičnost, koja ne obećava. Pokušajima DPSa da se nosi sa političkim protivnicima, ne pridružuju se ozbiljnije koalicioni partneri koji su zaokupljeni unutarstranačkim problemima ili kadriranjima u vlasti, što ide vrlo sporo, neefikasno i neefektivno. To građani jasno uočavaju, zato će bojkot, nažalost, još potrajati. Jedini izlaz iz bojkota vidim kroz formiranje široke vlade konsenzusa oko daljih strateških pravaca ekonomskog razvoja zemlje”, kaže Jasavić.

Ona smatra da građani očekuju jasnu viziju ekonomskog oporavka zemlje i bolji životni standard, što je, kako dodaje, nemoguće postići bez pune vladavine prava i jasne ekonomske vizije razvoja zemlje, što sada nemaju ni vlast ni opozicija.

“Njihov međusobni odnos zasnovan je na dubokim podjelama koje sistemski proizvode i na njima vladaju, a građanin traži posao, redovnu platu i stabilnost”, ističe ona.

“Nakon ulaska zemlje u NATO očekuju nas suštinske reforme u zemlji. Prioritet je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, što je jedino moguće neophodnom pozitivnom kadrovskom selekcijom, depolitizacijom i profesionalizacijim, što je teško zamisliti u ovakvim političkim okolnostima. Našem društvu potrebna je katarza, što je nemoguće postići bez jasne kadrovske diferencijacije u Demokratskoj partiji socijalista kao najjačoj i najozbiljnijoj parlamentarnoj partiji, bez promjene sistema vrijednosti i smjene generacija. Zaslužnim kadrovima iz svih političkih partija koji su utkali sebe u obnovu nezavisnosti treba spremati zahvalnice i odlikovanja i prostor ustupiti političarima koji u politiku ulaze sa ciljem da ekonomski osnaže zemlju i građane, a ne sebe, svoje porodice, najbliže prijatelje i kumove, pri čemu je njihova sposobnost i ekonomska vitalnost vrlo upitna, dok je ogroman broj građana na rubu životne egzistencije. Sa tom pogubnom ekonomskom politikom se mora hitno prestati, u suprotnom našoj privredi prijeti potpuni kolaps”, kaže ona.

Što se tiče budućnosti Pozitivne, Jasavi najavljuje kongres 26. maja.

“Očekujem oporavak partije i njeno snaženje pred naredne parlamentarne izbore. Samo snažna PCG značiće i snažnu građansku Crnu Goru. Jedina snažna građanska partija u Crnoj Gori je Demokratska partija socijalista. Zbog nesmenjivosti vlasti, ova partija nagriza sopstvenu supstancu i ukoliko ne bude imala kapaciteta za korjenite promjene, što znači ukidanje monopola, uspostavljanje zdrave konkurencije, borbe protiv korupcije na visokom nivou, snaženje institucija, pozitivne kadrovske selekcije i još mnogo čega, prijetnja je ekonomskoj stabilnosti zemlje. Zato je najveća odgovornost na ovoj partiji i njenom rukovodstvu za budućnost Crne Gore. Pozitivna Crna Gora kao mlada partija nema hipoteke koje ima Demokratska partija socijalista, a ima u svom rukovodstvu ljude koji razumiju i znaju da štite strateške nacionalne interese zemlje, što su uz cijenu lične i političke štete dokazali. Zbog svega toga PCG ima budućnost”, poručuje ona.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније