Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

24. 04. 2017. 19:46   >>  19:19 4

JEDNOGLASNA OCJENA

CG lider i pozitivan primjer na Z.Balkanu

Drugi dan učešća naše skupštinske delegacije, predvođene predsjednikom parlamenta Ivanom Brajovićem na Konferenciji predsjednika parlamenata zemalja Evropske unije u glavnom gradu Slovačke, obilježili su bilateralni susreti sa predsjednikom Evropskog Parlamenta, predsjednicima parlamenata Slovačke, Estonije i Slovenije, kao i sa ministrom vanjskih poslova Slovačke.

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani naglasio je važnost zajedničkog rada na jačanju pozicije Crne Gore i njenog doprinosa miru i stabilnosti Zapadnog Balkana. Ocijenjeno je da su izazovi sa kojima se suočava Evropa zajednička tema, pa je inkluzija Zapadnog Balkana takođe zajednički politički interes.

Ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak rekao je da Crna Gora predstavlja pozitivan model na Balkanu, što je dobro i za Evropsku uniju i za ostale zemlje u okruženju. Lajčak je potvrdio da  je Crna Gora više puta pokazala svoju zrelost i svoju spremnost da svoja unutrašnja pitanja rešava vlastitim snagama.

"I u evropskim demokratijama opozicija ima svoju odgovornost i ja bih želio da vidim da crnogorska opozicija postane svjesna te odgovornosti i da preuzme svoj dio odgovornosti, ali to može  da se desi samo u institucijama, a ne na ulici", rekao je ministar vanjskih poslova Slovačke.

Rigikogu Eiki Nestor, predsjednik parlamenta Estonije, zemlje koja u drugoj polovini 2017. predsjedava Evropskom unijom, rekao da je ta država u potpunosti na strani Crne Gore i da našu državu čekaju u NATO, uskoro i u Evropskoj uniji.

Slični tonovi čuli su se na sastancima sa predsjednikom Državnog zbora Slovenije Milanom Brglezom i predsjednikom parlamenta Slovačke Andrejem Dankom. 

Brajović je, sumirajući aktivnosti delegacije naše zemlje na Konferenciji predsjendika parlamenata zemalja Evropske unije kazao da je svaka prilika da se Crna Gora nađe u društvu visokih predstavnika zemalja Evropske unije od velike važnosti za provjeru našeg statusa i ispravnosti puta koji smo izabrali. 

"Svi sagovornici ocijenili su da Crna Gora ide najbrže pravim putem i čestitali su nam na predstojećem punopravnom statusu u NATO. Kada je o Konferenciji riječ, preovladavale su ocjene da Evropska unija mora da pronađe nove ideje za jačanje evropskih vrijednosti. Nešto najbolje što se desilo Evropi u proteklih 60 godina jeste Evropska unija i evropsko zajedništvo, pa novim idejama treba ovim vrijednostima ulivati novu snagu", zaključio je Brajović.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније