Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Beta; Objavila: J.B.Č ]

25. 04. 2017. 16:42 >> 17:29
3

EU PORUČILA

Glasanje o demarkaciji sa CG što prije

Premijer Kosova Isa Mustafa nije danas od zvaničnika Evropske unije dobio podršku u zahtjevu da ozvaničenje razgraničenja Kosova i Crne Gore ne bude uslov za liberalizaciju viza za putovanja građana Kosova u EU.

Kako piše portal Koha.net tokom sastanka Mustafe sa komesarom za migracije, unutrašnja pitanja i državljanstvo, Dimitrisom Avramopoulosom ocijenjeno je da je postignut napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou.

Obje strane su se složile da je potrebno da se napredak održi i posebno da se broj presuda poveća, navodi se u zajedničkom saopštenju koje je danas izdala Evropska komisija poslije sastanka Mustafe i Avramopulosa u Briselu, a na koju se poziva portal.

"Komesar Avramopulos je takođe priznao napore koje je uložilo Kosovo da ratifikuje sporazum o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom i podstakao je premijera Mustafu, njegovu vladu i političke partije da to pitanje što prije stave na glasanje u Skupštini Kosova", navodi se u saopštenju EK.

Avramopoulos je izrazio podršku Kosovu u fazama ka okončanju procesa liberalizacije viza i najavio posjetu Kosovu prije ovog ljeta.

Premijer Mustafa je tokom prošle nedjelje najavio da će od zvaničnika EU zatražiti da Kosovu bude odobrena liberalizacija viza uz uslov da naknadno, u roku od dvije godine kosovska Skupština ratifikuje demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom.

Ukoliko u roku od dvije godine Skupština Kosova ne uspije da ratifikuje demarkaciju onda bi građanima Kosova ponovo bio uveden režim viza za putovanje u zemlje Šengen zone.

Demarkacija granice sa Crnom Gorom jedini je preostali uslov za liberalizaciju viza građanima Kosova.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније