Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Tanja Perović, TVCG

25. 04. 2017. 20:33 >> 22:12
13

NA CETINJU O NATO-U

DPS ne pristaje na ucjene, protest DF-a

Sjednica parlamenta, na kojoj će biti razmatran protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u zakazana je za petak 28. aprila na Cetinju. Demokratski front najavio je da će tog dana na Cetinju organizovati protest protiv takve odluke. Iz Građanskog pokreta URA ponovili su da je uslov njihovog dolaska na sjednicu da prethodno vladajuća koalicija pristane na raspisivanje novih izbora. Iz DPS-a, ipak, poručuju da u NATO ne ulazi ta partija već Crna Gora, i da ne pristaju na ucjene.

"Mi ćemo doći na Cetinje i pored svih blokada puteva koji su sa svake strane ovih dana aktuelni", poručio je funkcioner DF-a Slaven Radunović.

Demokrate su već saopštile da su za referendum o NATO-u, ali se neće pridružiti DF-u zbog, kako kažu, brutalnih napada tog političko saveza na njihove mlde ljude.

"Apel poslanicima većine da odluku koju su namjerili da donesu u Parlamentu ne donose, već da se o tom pitanju izjasne neposredno građani na referendumu", poručio je danas Aleksandar Damjanović iz SNP-a, na konferenciji za novinare Građanske akcije.

Njegova partijska kolegionica Slađana Kaluđerović poručila je da je SNP uvijek bio i ostao uz narod.

"Tako ćemo i sada biti svuda gdje je potebno da budemo", kazala je ona. Neđeljko Rudović iz Ure je istakao da u protestima DF-a neće učestvovati.

"Niti nam je palo na pamet da razmatramo taj poziv", kazao je Rudović.

Iako je ulazak u NATO jedan od stubova programa pokreta URA, uslov za podršku je poznat. Rudović kaže da koliko im je važan NATO, toliko im je važna i slobodna.

"Neka pristanu na pregovore oko uslova za održavanje novih izbora i mi ćemo doći 28. aprila u Skupštinu Crne Gore i glasati za NATO", naglasio je Rudović.

Iz DPS-a je stigao poznat odgovor - ne pristaju na ucjene.

"Gospoda iz Ure, ako iskreno zagovaraju evroaltanske integracije, ne treba da ucjenjuj i da izuvaju prije vode, nego ako to žele neka dođu parlament da donesemo odluku svi zajedno, a poslije toga nek ostanu u parlamentu da se dogovaramo oko daljih koraka, i oko demokratije i demokratskih procesa u Crnoj Gori", kazao je poslank DPS-a Obrad Stanišić.

U Uri odbijaju takvu ponudu.

"To je logika onog džeparoša koji vas prvo odžepari pa onda kaže ajde dođite vi da kod mene kući da mi malo razgovaramo pa ćemo se dogovoriti o svemu. Ne, prvo ćeš da vratiš ono što si ukrao pa ćemo onda da raztgovaramo dalje", naveo je Rudović.

Ako Skupština u ovom sastavu u petak ipak donese odluku, za Uru će njen legitimitet biti sporan.

"Ne može takva odluka da bude dugoročno održiva ako nema legitimitet", istakao je Rudović.

I u DF-u će imati odgovor.

"Kad bude postojala legitimna većina u Crnoj Gori poslanika, koji drže do volje građana, zamrznućemo ovu odluku o članstvu i organizovati referendum", kazao je Slaven Radunović.

I dok iz DPS-a ističu da u Sjevernoatlanski savez ne ulazi samo ta partija već kompletna Crna Gora, opozicionari poručuju da vlast upravo zato treba dobro da razmisli prije donošenja odluke.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније