Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.M.Lj.

26. 04. 2017. 11:01 >> 10:36

EK ZADOVOLJNA

Napredak CG u prenošenju pravne tekovine EU

Predstavnici Evropske komisije konstatovali su da je Crna Gora u periodu između dva sastanka Pododbora za inovacije, ljudske resurse, informatičko društvo i socijalnu politiku ostvarila napredak, kako u prenošenju pravne tekovine EU u crnogorsko zakonodavstvo, tako i u snaženju institucionalnih kapaciteta.

 

Oni su istakli da u predstojećem periodu fokus treba da bude na njenoj efikasnoj primjeni.

U Briselu je 24-25. aprila održan sedmi sastanak Pododbora za inovacije, ljudske resurse, informatičko društvo i socijalnu politiku između Crne Gore i Evropske komisije.

Učesnici sastanka su razmatrali napredak koji je ostvaren u oblastima obrazovanja, kulture, nauke i istraživanja, informatičkog društva i medija, kretanja radnika i socijalne politike i zapošljavanja.

“Predstavnici crnogorskih institucija predstavili su realizovane aktivnosti u pomenutim oblastima u periodu od prethodnog sastanka koji je održan u julu 2016. u Podgorici. U svim oblastima fokus je bio na usklađivanju domaćeg zakonodavstva s evropskim propisima, njegovom sprovođenju, kao i postojećim administrativnim kapacitetima”, navodi se u saopštenju Ministarstva evropskih poslova.

Predstavnici crnogorskih institucija su, u dijelu socijalne saradnje, predstavili aktuelna pitanja i realizovane aktivnosti u oblastima politike zapošljavanja, usklađivanja s pravnom tekovinom EU, socijalnog dijaloga, antidiskriminacije, programima ekonomskih reformi i reformi politike zapošljavanja i socijalne politike, kao i Ipa podrške.

“U dijelu oblasti kretanja radnika, predstavljene su zakonodavne promjene u ovoj oblasti, uslovi za zapošljavanje stranaca kao i aktivnosti na projektu koordinacije sistema socijalne zaštite”, navodi se u saopštenju.   

U okviru oblasti nauke i istraživanja, predstavnici crnogorske delegacije su predstavili učešće Crne Gore u programu Horizont 2020, podršku koja se sprovodi u okviru IPA programa, kao i o sprovođenje Programa ekonomskih reformi. U oblasti obrazovanja predstavljena je reforma obrazovanja na svim nivoima, kao i aktivnosti u okviru razvoja politike mladih i učešće u programima EU. Takođe je prezentovano trenutno stanje u oblasti elektronskih komunikacija, informatičkog društva i audiovizuelne politike..

Crnogorsku delegaciju na sastanku Pododbora su činili predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva prosvjete, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Ministarstva nauke, Ministarstva javne uprave, Ministarstva ekonomije,Agencije za elektronske medije, Agencije za telekomunikacije i poštansku djelatnost, Uprave za inspekcijske poslove i Ministarstva evropskih poslova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније