Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Anadolija, Objavio: I. P. ]

28. 04. 2017. 10:02 >> 09:36
11

11 GODINA

Od nezavisnosti do NATO-a

Uoči današnje sjednice Skupštine Crne Gore, na kojoj će se razmatrati Predlog zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, podsjećamo vas na crnogorski put u NATO, koji je trajao prethodnih 11 godina.

 

Zvanični odnosi Crne Gore i NATO-a počeli su 29. novembra 2006. godine, pozivom Crne Gore u članstvo Partnerstva za mir (PZM), a Crna Gora će za period manji od 11 godina, od kako su započeli odnosi sa NATO-om, postati 29.članica ovog vojnog saveza, podsjeća agencija Anadolija.

Poziv za MAP 2009. godine

Nakon što je ostvaren vidljiv napredak kroz Individualni partnerski akcioni plan (IPAP), Crna Gora je na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Alijanse u decembru 2009. dobila poziv za Akcioni plan za članstvo (MAP), mehanizam koji se dodjeljuje državama partnerima koje imaju aspiracije da postanu punopravne članice NATO-a. 

Ulazeći u novu fazu odnosa sa NATO, Crna Gora je pristupila izradi Godišnjih nacionalnih akcionih planova (ANP), koji predsatvljaju mehanizam praćenja napretka države u sprovođenju reformi i prošla kroz pet ciklusa MAP-a. 

Kako je nedavno saopšteno iz Vlade Crne Gore, NATO je prepoznavao napredak Crne Gore u kontinuitetu, što je potvrđeno i deklaracijom sa Samitu u Lisabonu 2010. i deklaracijom sa Samita u Čikagu, 2012. godine. 

Poseban status za Crnu Goru između dva samita NATO

Crna Gora se u junu 2014. godine "našla pred vratima" NATO-a kada su ministri vanjskih poslova Alijanse odlučili da pokrenu intenzivirane i fokusirane razgovore sa Crnom Gorom sa obavezom da do kraja 2015. razmotre da li su zadovoljeni uslovi za upućivanje poziva za članstvo. 

Ova odluka je potvrđena na samitu u Velsu u septembru 2014. godine, čime je Alijansa napravila presedan u sporvođenju politike otvorenih vrata i prvi put jednoj državi dodijelila poseban status, odlukom da se o članstvu Crne Gore odlučuje između dva samita. 

Period razgovora sa Alijansom je prošao u sprovođenju reformi u sektoru odbrane i bezbjednosti, vladavini prava i jačanju podrške javnog mnjenja.

To je rezultiralo pozitivnom ishodom Ministarskog samita NATO-a, 2. decembra 2015. godine, kada je Crnoj Gori upućen poziv za članstvo u NATO. 

Nakon formalnog poziva za otpočinjanje pristupnih pregovora Crne Gore sa NATO-om, sredinom februara 2016. godine, u Briselu su uspješno završeni pristupni pregovori. 

Time su se stekli uslovi za pripremanje Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u koji je potpisan na Ministarskom sastanku 19. maja 2016. godine, od ministara, iako je bila uobičajena praksa da ovakve protokole potpisuju ambasadori. Činom potpisivanja Protokola stekli su se uslovi da Crna Gora kao pozvana država učestvuje na svim sastancima NATO-a, a prvi put u tom svojstvu i na samitu NATO-a u Varšavi. 

Protokol ratifikovan u 27 od 28 članica NATO

Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u ratifikovan je u 27 od 28 članica ove organizacije.

Preostalo je da se ratifikacija obavi u Španiji, a nakon što na sjednici na Cetinju, poslanici crnogorskog parlamenta izglasaju ovaj Protokol i nakon zavšetka procedure u Španiji, Crnoj Gori će biti upućen i formalni poziv da pristupi NATO-u, deponovanjem svog instrumenta potvrđivanja Sjevernoatlantskog ugovora kod Vlade Sjedinjenih Američkih Država, koja je depozitar ovog Ugovora. 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније